Létrehozva: 2016.10.20.

Vigyázz! Ettől örökre eltorzul a tested!

Ha te sem tudsz elszakadni az okostelefonodtól, az komoly egészségügyi veszélyt jelent. Folyamatosan görnyedsz, a gerinced meg hozzászokik...

A jelenség azóta kezdett durván terjedni, hogy mindenkinek lett okostelefonja. Főleg a fiatalok azok, akik folyamatosan a készülék fölé görnyednek, ez azonban nem jó a testüknek, a gerincüket ugyanis természetellenesen terhelik vele.

Neve is van

A %Ripost% a jelenségről egy kiropraktőrt, vagyis az emberi agy, a test és a gerinc összefüggéseivel foglalkozó szakembert is megkérdezett. Dr. Kálbori Zsolt lapunknak elmondta, hogy minden fiatalnál megfigyelhető a jellegzetes görnyedt testtartás, amely az okostelefonok terjedésével új nevet kapott:

SMS-nyak.

A gyerekek jelentős részénél már hétéves kortól gerincferdülést, csigolyadeformációt és púpos hátat eredményez a tablet és az okostelefon feletti görnyedés. James Carter ausztrál orvos ezt Text necknek, azaz SMS-nyaknak nevezte el. Az állandósult helytelen testtartás ugyanis testi panaszokhoz vezet. Gyakori fejfájás, nyak- és vállmerevség, krónikus fájdalom alakulhat ki tőle, de akár meszesedést, porckopást vagy  porckorongsérvet is okozhat.

Az utcán mindenki lefelé néz - nem csak a fiatalok. Régen is belemélyedtünk valamibe, nyomtatott újságba vagy könyvbe. Csakhogy ez a testhelyzet az okostelefonokkal gyakoribbá és folyamatossá vált.

A nagy változás tehát nem az, hogy görnyedünk, hanem az, hogy már egyre fiatalabbak is egyre több időt töltenek ebben a testtartásban. Dr. Kálbori Zsolt szerint a fejlődésben lévő szervezet számára még nagyobb terhelés, ha sokat van ilyen helyzetben, ezért azt tanácsolja a szülőknek, hogy ne engedjék folyamatosan kütyüzni a kicsiket.

A Gemius legfrissebb elemzése azt mutatja, hogy Magyarországon már 3,5 millióan interneteznek mobilról, 1,4 millió internetező pedig már nem néz naponta tévét. Magyarországon 2016 júniusában 5 440 669 fő használta az internetet a 15 évesnél idősebb lakosság körében.

Ha fáj, akkor is van mit tenni...

Az ilyen tartás folyamatos többletnyomást jelent a gerincnek. A túlterheléstől a nyak hátsó részének izmai befeszülnek, ez pedig hosszú távon fájdalmat okoz a vállban, illetve a nyakban.

Az SMS-nyak ellen fejvisszahúzó gyakorlatokkal lehet küzdeni, amelyek során pont a másik irányba mozgatjuk a fejet. Súlyzós vagy nyújtógyakorlatokkal lehet a görbületet kiegyenesíteni, de az is segít, ha a telefont megpróbáljuk magasabbra emelve nyomkodni.

Ám dr. Kálbori Zsolt szerint ezt nem lehet megszokni, úgyhogy maradnak a tornagyakorlatok vagy a masszázs. A csuklyás izom masszírozása például sokat segíthet, hiszen a fej előrehajtásával nagy terhelésnek van kitéve. A gyakorlatokat egyébként otthon is elvégezheted, ha tudod, melyiket kell. Csak akkor van szükség szakemberre, ha mozgás után sem múlik el a fájdalom.

Egy 2014-es felmérés szerint a magyarok átlagosan 348 percig néznek naponta képernyőt. Ebből 98 percet tévézünk, 112 percet számítógépezünk, 90 percet okostelefonozunk és 48 percet tabletezünk.

origo.hu

Baleset érte a Házasság első látásra egyik legmegosztóbb sztárját

origo.hu

Itt a világháború, egy EU-tagország katonákat küld Ukrajnába

mindmegette.hu

Ezzel a magyaros menüvel várják Budapesten Hszi Csin-pinget, a kínai elnököt

magyarnemzet.hu

A PSG edzője váratlan lépésre szánta el magát a BL-ből való kiesés után

metropol.hu

„Ez a Krausz egy mázlista” – Mikes Anna mesés lábakat villantott

mandiner.hu

Szalai Ádám nem hagyja magát, szembeszáll Szoboszlai Dominikkel

origo.hu

Mikes Anna elképesztő formában, a legrövidebb szoknyájában tért vissza

mindmegette.hu

Elő a bográcsokkal! Ez a magyaros gulyásleves lehet a kerti partik királya

she.life.hu

Baráti körben– undercover összefogás (hirdetés)

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

hirtv.hu

KOMMENT! Új közéleti talkshow Mészáros Nórival hétfőtől csütörtökig 17.50, HírTV! (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-