6 éve

Kiengedték az idegméreg miatt kórházba került gyerekeket

Foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt nyomoz a battonyai kukoricacímerezéssel kapcsolatban a rendõrség. Korábban 142 erdélyi diák került kórházba, mert idegméreggel kezelt növényekkel dolgoztak. Szerencsére senkinek sem lett komolyabb baja, a gyerekeket már hazaengedték.

A 142 gyerek vasárnap este került kórházba, miután egy battonyai táborban kukoricát címereztek. Este derült ki, hogy az a tábla, amibe aznap dolgozni küldték őket, az előző napokban komoly vegyszerezést kapott. A kukoricát nagyon veszélyes rovarirtóval permetezték le: szerves foszforsav-észtert szórtak ki, ez pedig erős idegméreg.

Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének orvos igazgatója a Délmagyarnak azt mondta

Sem panasza, sem tünete nem jelentkezett egyik diáknak sem.

A tábort szervező cég vegyésze azonban szeretett volna biztos lenni abban, hogy nem történt baj, ezért vitték a gyerekeket kórházba.Az ügyeletes orvosnő nem talált kóros eltérést, de levetette ruháikat, és alapos fürdést rendelt el. A gyerekek közül néhányan Orosházán, Gyulán és Békéscsabán kívül Hódmezővásárhelyre, Makóra, Szentesre és Szegedre kerültek.

A táborozók székelyudvarhelyi középiskolások voltak, akik már tíz éve járnak rendszeresen Battonyára a címerező táborba. Hétfő este hazaengedték a diákokat, akiket egy napig megfigyelésre bent tartottak a kórházakban.

A Délmagyarnak a mezőgazdasággal foglalkozó kft. központi számán egy férfihang azt mondta, hogy a főnök általában nem elérhető, sok dolga van. Vagyis nem nyilatkozott.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság az eset körülményeinek tisztázása érdekében foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség gyanúja miatt rendelt el nyomozást.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!