Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2024.07.29.

Álom és valóság: Hogyan segítik az álmok a gyerekek fejlődését?

A gyermekkori álmodás jelentősége hosszú ideje foglalkoztatja a tudományos közösséget. Az álmodás nem csupán egy titokzatos élmény, hanem fontos biológiai és pszichológiai folyamat, amely jelentős hatással van a gyermekek fejlődésére. Az alvás és az álmodás szorosan összefügg az érzelmi feldolgozással, a kreativitással és a tanulással.

Az álmodás biológiai és neurológiai alapjai 

Az álmodás jellemzően az úgynevezett REM szakaszban történik, amikor az agy aktivitása hasonló a nappali éber állapothoz. Ebben a fázisban az agy különböző területei aktívan együttműködnek, lehetővé téve az érzelmek és emlékek feldolgozását. Az álmok során az agy megerősíti a már meglévő idegpályákat, elősegítve ezzel a tanulást és az emlékezést. Ez a folyamat különösen fontos a gyermekek számára, akik nap mint nap új ismeretekkel gazdagodnak.

Dr. Shelby Harris, az Albert Einstein Orvostudományi Főiskola Neurológia és Pszichiátria tanszékének klinikai docense szerint az álmok jelentős szerepet játszanak az érzelmi feldolgozásban és a kreativitás fejlesztésében. Az álmok lehetővé teszik az agy számára, hogy feldolgozza az érzelmeket, kreatív legyen és akár megoldásokat találjon olyan problémákra, amelyek napközben foglalkoztatják a gyerekeket. Az álmodás inspirálhatja a gyerekeket arra, hogy különböző lehetőségeket találjanak a világban, illetve higgyenek saját kreatív képességeikben.

Vidám LEGO® DREAMZzz™ építőszett, amely a tévéműsor alapján készült

 

Engedd szabadjára a képzeletet ezzel a LEGO® DreamZzz™ átépíthető dinórobottal, egy vagány szettel, amely egy nagy T-rex modellt és 4 minifigurát rejt.

Az álmok a kutatások középpontjában

Egy nemrégiben publikált globális felmérésből kiderült, hogy tízből hét gyermek nap mint nap átéli a stressz vagy a magány érzését. Magyarországon ez az arány még magasabb, ahol négyből közel három gyermek küzdött negatív érzelmekkel az elmúlt hét során. Az álmodás szerepe ilyen helyzetekben különösen fontos lehet, mivel az érzelmek és stressz feldolgozása az álmoknak köszönhetően elősegíti a mentális egészséget.

Sok szülő aggódik amiatt, hogy gyermekük nem emlékszik az álmaira, vagy úgy tűnik, egyáltalán nem álmodik. Dr. Harris elmagyarázza, hogy bár nem minden gyerek emlékszik minden éjszaka az álmaira, ez nem jelenti azt, hogy ők nem is álmodnak. Mindannyian álmodunk, de egyesek jobban emlékeznek a részletekre, mások erre sokszor képtelenek. Gyakran tapasztaljuk, hogy a stresszes események, amelyek megzavarják a gyerekek nyugalmát, hatással vannak a képzelőerejükre és a kreativitásukat.

Hogyan támogathatják a szülők a gyerekeket a jó álmok megélésében?

A szülők különféle módon segíthetik gyermekeiket az egészséges alvási szokások kialakításában. Fontos, hogy a gyermekek időben és azonos időpontban feküdjenek le, mivel az alváshiány negatívan befolyásolhatja az álmodást és a mentális egészséget. Lefekvés előtt érdemes nyugodt, csendes környezetet teremteni, ahol a gyermek kikapcsolódhat és felkészülhet az alvásra. Az olvasás, színezés vagy más kreatív tevékenységek elősegíthetik a gyermekek elmélyülését.

A gyerekek gyakran osztják meg álmaikat barátaikkal és családtagjaikkal, ami erősíti a társas kötődéseket és segít az érzelmi kapcsolatok kialakításában. Az álmok közös megbeszélése elősegíti a kommunikációt és fejleszti az empátiát, hiszen a gyerekek megismerhetik egymás érzelmi világát és tapasztalatait.

A LEGO® és az álmok

A LEGO Csoport által inspirált új LEGO® DREAMZzz™ koncepció célja, hogy megmutassa a gyerekeknek, hogyan használhatják álmodás közben a képzelet erejét. Ez a koncepció nemcsak szórakoztató, hanem készségfejlesztő is, elősegítve a gyermekek kreatív gondolkodását és boldogságát. Az ilyen típusú programok és kezdeményezések segíthetnek a gyermekeknek abban, hogy jobban megértsék és kihasználják az álmodásban rejlő lehetőségeket, elősegítve ezzel a gyermek érzelmi és kreatív fejlődését.

Az álmok az érzelmi feldolgozás fontos eszközei. Az álmok során a gyermekek képesek átélni és újraélni azokat az érzelmeket, amelyek napközben foglalkoztatják őket. Ez a folyamat lehetőséget ad arra, hogy a gyermekek biztonságos környezetben dolgozzák fel a negatív érzelmeket és eseményeket. Az érzelmi feldolgozás révén az álmok segíthetnek csökkenteni a szorongást, illetve segítenek növelni az érzelmi stabilitást.

Engedd szabadjára a képzeletet ezzel a LEGO® DreamZzz™ átépíthető dinórobottal, egy vagány szettel, amely egy nagy T-rex modellt és 4 minifigurát rejt.

(x)

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek