A rendőrség megtalálta a telefont, amit Magyar Péter a Dunába dobott

POLITIK
Létrehozva: 2024.01.05.
Módosítva: 2024.01.05.

Hogyan készülhetünk fel a váratlan kiadásokra? (x)

A magyarok számottevő hányada hónapról hónapra él, ez pedig jelentős problémát jelenthet, ha a rendszeres költségeken felül bejön egy előre nem látott kiadás. Pedig az anyagi biztonság megteremtése nemcsak az egyszeri kiadások finanszírozása miatt nélkülözhetetlen, a hosszú távú pénzügyi terveink megvalósításához is fontos.

De milyen módszerek segíthetnek minket abban, hogy felkészüljünk a váratlan kiadásokra? Cikkünkben ehhez kívánunk némi segítséget nyújtani. 

Az anyagi biztonsághoz elengedhetetlen a tudatosság 

Anyagi biztonságunk nagyon sok tényezőtől függ, ám a pénzügyi tudatosság elérése kulcsfontosságú ahhoz, hogy sikeresen navigáljunk az élet különböző kihívásaiban. Bármilyen élethelyzetben is vagyunk, mindig számolnunk kell olyan szituációkkal, amelyek megkövetelhetik tőlünk, hogy a rendszeres havi kiadásainkon felül is a pénztárcánkba nyúljunk – hirtelen javításra szorulhat az autónk, megbetegedhetünk, elveszíthetjük a munkánkat, de akár ingatlankár is érhet minket. 

Fotó: 123rf.com

Ha pénzügyileg tudatosak vagyunk, könnyebben kezelhetjük ezeket a váratlan költségeket. Így ráadásul nemcsak a jelenbeli kiadásainkra, hanem a jövőbeli terveinkre is fókuszálhatunk, ami segíthet abban, hogy elkerüljük a túlzott eladósodást, illetve, hogy kialakítsunk egy stabil pénzügyi alapot hosszú távú céljaink eléréséhez. 

Fontos az önismeret 

A tudatosság felé vezető út első lépése, hogy felismerjük, milyen rendszeres rossz döntéseket hozunk, amelyek esetleg ellehetetlenítik, hogy kialakítsuk a tartós anyagi biztonságot. Az impulzív túlköltekezés például sokaknál lehet gátja ennek, és az ehhez kapcsolódó mintázatokat csak akkor tudjuk felismerni, ha időt, energiát szánunk arra, hogy nyomon kövessük kiadásainkat. Ennek érdekében érdemes például átlátható költségvetést vagy akár megtakarítási tervet is készítenünk. 

Pénzügyi tudatosság és hitelfelvétel 

Habár a hitelfelvételtől sokan – éppen az eladósodástól tartva – ódzkodnak, hosszú távú pénzügyi stratégiánkat kialakíthatjuk úgy is, hogy nemcsak a pillanatnyi vásárlóképességünkkel számolunk, hanem a hitelképességünket is előnyünkre fordítjuk. Ez nemcsak a váratlan kiadások esetén segíthet minket, hanem a terveink megvalósításában is – legyen az autóvásárlás vagy éppen lakásfelújítás. Ezen költségek banki előfinanszírozása elősegíti, hogy ne kelljen elodáznunk terveinket, hiszen azonnal rendelkezésünkre áll a megvalósításukhoz szükséges összegkeret. 

Ezen felül olyan helyzet is előállhat, amikor egy-egy kisebb kiadás fedezéséhez nem feltétlenül szeretnénk hozzányúlni a félretett pénzünkhöz, ilyenkor pedig kézenfekvő opció, hogy hitelből biztosítsuk a finanszírozásukat. A szabad felhasználású személyi kölcsön például szinte bármilyen hitelcélra igényelhető, emellett fedezetre sincs szükség hozzá – így rugalmas lehetőségeket kínál terveink megvalósítására anélkül, hogy a megtakarításunkat megbolygatnánk; ráadásul még az ingatlanunkra sem kell jelzálogot terhelni. 

A személyi kölcsön felvétele emellett a hosszú távú takarékoskodást is elősegítheti, ha például korábbi tartozást váltunk ki egy újabb, kedvezőbb konstrukcióval, ezzel csökkentve a havi kiadásainkat terhelő kamatköltségeket. 

Módszerek, amelyekkel kivédhetjük a váratlan helyzeteket 

Kövessük nyomon a pénzmozgásainkat! 

Az első és legfontosabb lépés a váratlan helyzetekre való felkészülésben, hogy felmérjük havi bevételeinket és kiadásainkat. Ezt akár egy erre rendszeresített táblázatban is vezethetjük, de számos applikáció is elérhető, ami segít ebben. A kiadásainkat érdemes kategóriákra osztani: vezessük külön az élelmiszerre, háztartási cikkekre, szórakozásra vagy éppen üzemanyagra, útiköltségre fordított összegeket! 

Készítsünk megtakarítási tervet! 

A megtakarítási terv kidolgozása segíthet strukturált és tudatos módon felkészülni a jövőbeli pénzügyi kihívásokra. Határozzuk meg, hogy mennyit szeretnénk havonta félretenni a kiválasztott céljaink eléréséhez! Legyen ez egy realisztikus összeg, amit képesek vagy kényelmesen megtakarítani az aktuális pénzügyi helyzetünk mellett! 

Extra motivációt jelenthet, ha konkrét megtakarítási célokat is kitűzünk magunk, és esetleg ennek megfelelően kisebb részösszegre osztjuk félretett pénzünket. 

Találjuk meg a módját, hogy csökkentsük kiadásainkat! 

A váratlan élethelyzetekre való felkészülés érdekében érdemes rugalmasan kialakítani költségvetésünket. Térképezzük fel azokat a területeket, ahol szükség esetén csökkenthetjük a kiadásainkat! 

Csináljunk rendszert a megtakarításból! 

Ahhoz, hogy hosszú távon is kitartsunk megtakarítási terveink mellett, érdemes arra törekedni, hogy a kijelölt pénzösszeg elkülönítése szokássá váljon. Állítsunk be állandó átutalási megbízást a megtakarítási számlánkra – így elkerülhetjük, hogy egy-egy hónapban elmulasszuk a takarékoskodást! 

Ez a cikk egy fizetett promóció, támogatott tartalom, megrendelője a K&H Bank Zrt. A cikkben hivatkozott termék vagy termékek részletei és feltételei a K&H Bank személyes ügyfélpontjain és honlapján (www.kh.hu) érhetőek el. 

 

origo.hu

Megvan a súlyosan megsérült Varga Barnabás pontos diagnózisa

ripost.hu

Vészjósló jelek: Ennek a 3 csillagjegynek romba dönti életét az idei nyár

borsonline.hu

Elindult a Balatonra a TV2 milliomosa, de oda már nem érkezett meg: baj van

hirtv.hu

Így bulizott Magyar Péter: egy fiatal lány lábai között csúszik-mászik + videó

mindmegette.hu

Ragyogóan tiszta lesz a sütőd, ha beveted ezt szuperegyszerű módszert

hirtv.hu

Így emlékszik a skót kapus a végzetes ütközésre Varga Barnabással

ripost.hu

Bőséges termést hoz a paradicsom, ha betartod ezeket a trükköket

mindmegette.hu

Így érzi most magát Gordon Ramsay a súlyos balesete után

ripost.hu

3 magyar étel, ami bográcsban elkészítve a legfinomabb

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

A házi kedvenceink tudják, mikor halnak meg - szívszorító gesztussal búcsúznak tőlünk

ripost.hu

Testvérek? "Kulcsár Edina klón" lett Magyarország Szépe

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

PR

Hol dolgozhatunk bérszámfejtőként? (x)

PR

A használtautó adás-vétel még sosem volt ilyen kényelmes és biztonságos

PR

Hogy is állunk a törékenységgel? Ma már az üveg a legextrémebb helyzetekben is megállja a helyét

PR

Álmodozók és befektetők paradicsoma: Eladó a történelmi Barkóczy-kastély (x)

PR

Így érhetsz el luxus összhatást lakásodban minimális költséggel (x)

PR

Te melyik ‘beach girl’ típus vagy?

PR

ÍME A KÖZELGŐ MAGYAR–NÉMET MECCS LEGNÉPSZERŰBB TIPPJE

PR

A legtehetségesebb fiatal zeneművészeket díjazta idén is az MVM