INSIDER

Tiszteletvacsorát adott Áder János a bangladesi sziámi ikerpárt szétválasztó orvoscsapatnak

„Ismét kalapot emelhetünk a magyar orvosok előtt”- mondta a köztársasági elnök a Sándor palotában adott vacsorán.
  • Szerző: Ripost

Mint arról a is beszámolt, idén augusztus elején a dakkai központi katonai kórházbana dr. Csókay András vezette 35 fős magyar orvos-egészségügyi csapat 30 órás beavatkozásban választotta szét a fejüknél összenőtt bangladesi ikerpárt, Rabiát és Rukiát.

A nemzetközi sajtóban „Operation Freedom”-ként elnevezett, teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű szétválasztás több fázisban történt: elsőként 2018-ban dr. Hudák István szétválasztotta a lányok közös agyi főverőerét, majd idén tavasszal dr. Pataki Gergely speciális szövettágító implantátumokat épített be nekik, hogy a szétválasztás után a saját szöveteikkel vonhassák be a koponyájukat, majd ezek után Csókay András fizikailag is szétválasztotta őket.

Fotó: Facebook

Decemberben aztán Rabián és Rukián is rekonstrukciós műtétet végzett a Cselekvés Alapítvány magyar orvoscsapata, a két kislány állapota azóta is stabil.

Ismét kalapot emelhetünk a magyar orvosok felkészültsége, élenjáró szakértelme és újszerű megoldásokra képes hozzáértése előtt” – mondta a köztársasági elnök szerdán Budapesten, a Sándor-palotában, ahol tiszteletvacsorán látta vendégül a fejénél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár szétválasztásában dolgozó orvosi csapat vezetőit, tagjait és segítőit.

Áder János köszöntőjében kijelentette: a műtét elmélete és gyakorlata, a megalapozó kezelések és beavatkozások sora mind azt mutatta meg, hogy példátlanul nehéz feladatra vállalkoztak a szakemberek.

Budapest, 2019. december 11.
A csoportképen többek között Áder János köztársasági elnök (k) és felesége, Herczegh Anita, valamint Csókay András (elöl, b1) és Hudák István idegsebészek (elöl, b2), illetve Pataki Gergely plasztikai sebész (elöl, j2) a Sándor-palotában 2019. december 11-én. A köztársasági elnök tiszteletvacsorán látta vendégül a bangladesi sziámi ikerpár szétválasztásán dolgozó orvosi csapat vezetõit, tagjait és segítõiket.
MTI/Bruzák Noémi

„Bátorságukat tudásukra, korábbi teljesítményükre és arra a bizonyosságra alapozhatták, hogy nincsenek egyedül, lesznek társaik a munkában, mert vannak tehetséges magyar egészségügyi szakemberek, akik bárhol a világban megállják a helyüket” – mondta a köztársasági elnök.
Idézte Korányi Sándort, a magyar orvoslás történetének egyik iskolateremtő egyéniségét, aki száz éve egy ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy az orvostudományban egyetlen igazság van, a tudásnak és az emberszeretetnek az igazsága.

„Tudás és szeretet, szellem és lélek. Együtt ad értelmet a mindennapok küzdelmeinek” – hangoztatta Áder János.
Azt mondta, hogy feleségével, Herczegh Anitával együtt azért hívta meg a szakembereket a Sándor-palotába, hogy kifejezze tiszteletét a munkájuk iránt, nagyrabecsülését a teljesítményükért.

„Magyarország minden polgára büszke lehet önökre, tudásukra és emberségükre” – fogalmazott.

Áder János szólt a magyar orvosok és kutatók itthon és külföldön elért világraszóló eredményeiről is.
Az államfő felhívta a figyelmet arra az új kockázatbecslő eljárásra, amellyel a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika orvosai nagy pontossággal előre tudják jelezni a szívinfarktust.

Roska Botondnak, a Magyar Szent István-rend idei kitüntetettjének köszönhetően hamarosan látássérült emberek sokasága kaphatja vissza szemének fényérzékenységét, így a szeme világát” – mondta a köztársasági elnök.
Áder János jelezte azt is, hogy Kelet-Közép-Európában elsőként Magyarországon, Budapesten nyílt olyan egyedülálló egészségügyi oktató- és kutatóintézet, ahol vágás nélküli műtéti technikákat tanítanak és alkalmaznak. Megtörtént az első magyarországi tüdőátültetés is, valamint behelyezték az első szívizom-erősítő pacemakert – sorolta az államfő.

 

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Diós és mákos bejgli, úgy, ahogy a nagyi készíti

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?