Létrehozva: 2019.04.17.

Ráfizetett, hogy kamuból a szomszédjára hívta a tűzoltókat

Olcsó poén, de drága a végén - mondják a szakemberek a hatóságokkal szórakozó telefonbetyárokról. A többség nem gondol bele, hogy 150 ezer forintos szabálysértési bírsággal is sújthatják a mókáért, ráadásul a riasztási költségeket, illetve az okozott akár milliós kár megtérítését is fizethetik. Akár öt-tíz éven át...

Bár javult a statisztika azóta, hogy 2012-ben a szabálysértési törvénybe bekerültek a valótlan bejelentések, s harmadára csökkent a katasztrófavédelemhez befutó átveréses riasztások száma, de így is 467 rosszindulatú jelzést kaptak tavaly, de a mentőkhöz is éves szinten százával futnak be az átverős telefonok. Így átlagosan minden napra legalább két felesleges riasztás érkezik a hatóságokhoz. De a lebukott és megbüntetett telefonbetyárok, illetve poénból kárt okozók durván ráfizetnek: akár milliós tételeket is kifizettethetnek velük.

Ráhívta a tűzoltókat a haragosára

Visszafelé sült el a szomszédbosszantás Somogysámsonon. A Marcali járásban található településen ötször hívta rá egy ember haragosára a tűzoltókat. Hiába hitte, hogy személye titokban marad, ráfaragott: csak az öt riasztás költsége 443 ezer forintba került, s akkor még nem beszéltünk a többszörös szabálysértési bírságról…

„Gyakran előfordulnak olyan esetek, amikor valaki jóhiszeműen riasztja a tűzoltókat, mert füstöt érzékel, de csak egy fűtés miatt füstölő kéményt, vagy kerti grillezést találnak a kollégák. Ezekben az esetekben a telefonáló segítő szándékkal hívta a tűzoltókat. Azok az esetek viszont, amikor valaki nem a segítségkérés szándékával telefonál, hanem szándékosan félrevezeti a készenléti szerveket azzal, hogy olyan eseményhez riasztja őket, amely meg sem történt, szabálysértésnek minősül, melyeket a rendőrséghez továbbítunk.

A hívások lenyomozhatók, a beszélgetés rögzíthető, és a viccnek szánt bejelentés komoly büntetést, sőt a tűzoltók vonulási költségeinek megtérítését vonja maga után.

Az eljáró bíróságok rendszerint pénzbüntetést szabnak ki, illetve közérdekű munkára ítélik az elkövetőket, s minden esetben kötelezik őket arra, hogy térítsék meg a bejelentéssel okozott kárt is” – közölte a %Ripost%-tal Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Több százezres lehet a büntetés

„Egy riasztás, akár valós, akár kamu, alsó hangon több tízezer forint, de ha valaki például egy metrótűz miatt telefonál, akkor oda legalább négy esetkocsit küld ki a diszpécser, a „roham” összege pedig meghaladja a százezer forintot” – mondja a szóvivő.

Nem csak a tűzoltókat, az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) is megtalálják a „tréfás kedvű telefonálók”.

„Évente több száz olyan eset fordul elő, amikor a hívó kifejezetten rossz szándékúan telefonál, például azért hívja ki ok nélkül a mentőket, mert gyönyörködni akar a kék lámpás autókban, vagy a szomszédját akarja felébresztetni. A mentőszolgálat havonta átlagosan húsz-harminc ilyen „vaklárma” esetében kezdeményez rendőrségi eljárást, amelyek egy része büntetéssel végződik. A rosszindulatú riasztások mintegy harminc-ötvenezer forintos fölösleges költséget okoznak kivonulásonként, de egyes esetekben, például légi mentésnél a költségek sokszázezer forintra is rúghatnak. Az anyagi kár azonban csak az egyik tényező, hiszen akár emberéletek is veszélybe kerülhetnek a rosszindulatú bejelentések miatt, ugyanis a szirénázva közlekedés nem veszélytelen, illetve amíg a kocsi az indokolatlan riasztás miatt foglalt, máshol valóban szükség lehet rá” – figyelmeztetett Győri Pál, az OMSZ szóvivője. A megbírságolt pedig akár 5-10 éven át, havi részletekben rendezheti az általa okozott kárt.

Szabadságvesztéssel büntették a telefonálót

A pénzbírság és a közmunka mellett akár szabadságvesztéssel is büntethetőek a telefonbetyárok. A bíróság öt nap szabadságvesztésre ítélt egy ittas telefonálót, aki azt jelentette, hogy egy kunszentmiklósi üzem területén rongyok égnek. A kiérkező tűzoltók hiába vizsgálták át a helyszínt, gyorsan kiderült, hogy a jelzés valótlan volt, nem találtak tüzet.

Hasonlóan felelőtlenek a bombarobbantással fenyegetőzők. Egy tavaly januári telefonáló – hat nap különbséggel – kétszer is azt állította, hogy bomba van az egyik kaposvári iskola tornatermében. Mindkét alkalommal rendőrök és tűzoltók vonultak ki a helyszínre, az első riasztásnál 130 diáknak és tanárnak, a másodiknál 204 diáknak és 35 nevelőnek kellett elhagynia az épületet. Azontúl, hogy ezeknek a diákcsínyeknek több százezer forint a költségvonzata, az elkövető közveszéllyel fenyegetés bűntette miatt is felelősségre vonható, amiért három évet kaphat…

Ez is érdekelhet

origo.hu

Váratlan hír Oroszországból, ez mindent meg fog változtatni

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

magyarnemzet.hu

Nagyon csúnya titok derült ki az Orbán-gyűlölő Lilu múltjából

ripost.hu

Krausz Gábor Mikes Annával közösen jelentette be a nagy hírt, erre vártak a rajongók

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

travelo.hu

Videó: Ezek a legszebb, kevésbé ismert horvát vízesések, amiket látnod kell!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

NÍNÓ

Mentőautó karambolozott Budapesten, egy gyermek is a sérültek közt van

NÍNÓ

Most jött: Szörnyű késelés Zuglóban? Kiderült az igazság!

NÍNÓ

Most érkezett: Kigyulladt egy családi ház a Mézeskalács utcában, azonnal rohantak a tűzoltók

NÍNÓ

Dráma Budapesten, egy autó alatt szakadt be az úttest

NÍNÓ

Iszonyat Egerben: barátai előtt csapta meg az áram a tinit, mentőhelikoptert riasztottak

NÍNÓ

Most jött: brutális baleset és dugó az M7-esen, zajlik a mentés

NÍNÓ

Holttestet találtak egy szentesi társasház előtt: egy végrehajtót késelhettek halálra

NÍNÓ

Súlyos áramütés: a vagon tetejére mászott egy egri fiú, az életéért küzdenek a kórházban