NÍNÓ

Lajosmizsei öngyilkosság: Nem tudta feldolgozni a férfi, hogy kirabolták

Jogerősen 8 és 10 év fegyházra ítélt csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla három román férfit, akik 2012-ben megvertek és kiraboltak egy idős lajosmizsei férfit. Magyar felbujtójuk 7 évet kapott. A rablás áldozata az őt ért traumát nem tudta feldolgozni, és tavaly öngyilkos lett.

Még 2012-ben egy magyar férfi vetette fel román ismerőseinek, hogy pénzt kellene lopniuk, azt is elmondta nekik, hogy egy Lajosmizse melletti tanyán élő idős embert szemelt ki magának. A neki dolgozó román tudni vélte, hogy a férfi 400 ezer forintot tart az éjjeliszekrényében. Társaik beleegyeztek a dologba.

A szegedi bíróság által megállapítottak szerint autóval mentek a 69 éves bácsi tanyájához, majd a románok közül ketten a kerítésen átmászva belopóztak a kertbe. Akkor viszont észrevették, hogy a férfi otthon van, és tévét néz. Telefonon szóltak társaiknak, hogy menjenek értük. Ez meg is történt, ám mégis úgy döntöttek, hogy a pénzt megszerzik.

A maszkot viselő románok – miután a csendből azt gondolták, hogy a bácsi lefeküdt aludni – bementek a konyhába, majd az idős férfi szobájába. A felriadó férfit megütötték, majd ketten lefogták, harmadik társuk a pénz után kutakodott. Mivel az idős bácsi kiabált, és menekülni próbált, többször oldalba verték. A házigazda végül

halottnak tettette magát,

a rablók csak ekkor hagyták abba bántalmazását. A románok egymillió forintot találtak a házban, ezzel elfutottak.

Nem bírta feldolgozni kirablását

A bácsi 6 hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett, de életveszélyes sérülés is kialakulhatott volna, ez nem a támadóin múlott - állapította meg a bíróság.

Az idős férfi tavaly áprilisban öngyilkos lett, felakasztotta magát a saját házában.

A Kecskeméti Törvényszék októberben rablás, testi sértés és magánlaksértés miatt két román rablót 7, egyet pedig 8 év fegyházra ítélt, és 5 valamint 6 évre kiutasította őket Magyarországról. Első fokon a legsúlyosabb büntetést a magyar férfi kapta, mint felbujtó: 8 év 4 hónap fegyházat. Az ítélőtábla később a román vádlottak büntetését súlyosbította, a magyarét viszont jelentősen enyhítette, mondván, az idős ember brutális bántalmazására nem adott tippet társainak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?