NÍNÓ

Figyelmetlen teherautós rohant bele a terelést biztosító munkagépbe

Még csak veszélyességi pótlékot sem kapnak munkájuk után, pedig hetente szenvednek közúti balesetet a Magyar Közút Zrt. dolgozói. A héten ketten is megsérültek az M3-as autópályán.

Sajnos még mindig nem érte el célját a Magyar Közút Zrt. „Biztonságunk az Ön kezében van” országos munkaterületvédelmi és közlekedésbiztonsági kampánya: kedden az M3-as autópálya 137-es kilométerszelvénynél, Mezőkeresztes térségében egy vontatós teherautó rohant bele a terelést biztosító gépbe. A balesetben két munkás is megsérült, szerencsére csak könnyebben. A baleset pontos körülményeit a rendőrség még vizsgálja, de az biztos, hogy a teherautó sofőrje vagy a telefonját nyomkodta, vagy fáradt volt, semmiképpen sem az útra koncentrált, hiszen akkor észrevette volna, hogy ott útfelújítási munkálatok zajlanak. Ő egyébként súlyos sérüléseket szenvedett a baleset során, autójának vezetőfülkéje teljesen összeroncsolódott.

Az eset kapcsán több „közutas” dolgozó is az internetes oldalakon aggódott sérült kollégáiért. Kiderült az is, hogy ezeknek a dolgozóknak nem jár veszélyességi pótlék munkájukért, miközben hetente ér közülük valakit közlekedési baleset. A „Biztonságunk az ön kezében van” kampány éppen erre hívja fel a figyelmet.

A megkereste a Magyar Közút Zrt.-t, többek között azt kérdeztük, nem tartanák-e szükségesnek a veszélyességi pótlék bevezetését a cégnél. Válaszukban a következőket írták: „Minden esetben az érvényben lévő jogszabályoknak, munkavédelmi előírásoknak megfelelően biztosít minden egyéni és kollektív védelmet munkavállalói számára társaságunk, ám dolgozóink biztonsága elsősorban az autósokon, a közlekedőkön múlik.”

19 év alatt 17 útfelújítót gázoltak halálra

2000 óta már 17 útfelújítással foglalkozó szakember vesztette életét az utakon figyelmetlen autósok miatt. Többük szívszorító története az interneten is megtalálható. A mindössze 35 éves Jobbágy Krisztiánt 2018. május 17-én az M0-ás autóúton egy jobbról előző kamion ütötte el. Akadt olyan kollégája, akit annyira megviselt a halála, hogy azt mondta, ő többé nem vállal terelést. Talán ez a legveszélyesebb része a közúti munkáknak.

Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Illés Attilát 2017. december 6-án ütötte el egy figyelmetlen autós munkavégzés közben. Feleségét a másnapi ebéd főzése közben érte a telefon. „Összeestem a tűzhely előtt és csak annyit tudtam mondani, hogy ugye, ez nem igaz? Kijött a kislányom a szobából, ő ezt meghallotta és elkezdte csapni a falat” – idézi fel Attila felesége a kampányhoz kapcsolódó videóban a rettenetes pillanatot, amikor értesült férje haláláról.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?