NÍNÓ

Felháborító: megúszhatja az uzsorás ügyvéd

Több, mint 70 millió forintnyi kölcsönt adott az uzsorás kecskeméti ügyvéd magánembereknek és cégeknek.
  • Szerző: Ripost

Megúszhatja felfüggesztett börtönnel az a kecskeméti, ügyvédként is dolgozó férfi, aki 2003 és 2014 között jogosulatlanul nyújtott pénzkölcsönöket magánszemélyeknek és gazdasági társaságoknak.

A férfi rendszeresen adott kölcsönt a hozzá fordulóknak, kamat ellenében, rövid határidővel. A kölcsönök összegei 250.000 forinttól 10.000.000 forintig terjedtek, visszafizetni pedig egy és hat hónap között kellett a hitelt.

Az ügyvéd 15-20 százalékos ügyleti kamatot, vagy előre meghatározott pénzösszeget kötött ki kamatként, ha késtek, akkor viszont a kamat 30 százalékra ugrott.

A kölcsönök fedezeteként gépjárművekre, ingatlanokra jegyeztetett be zálogjogot, illetve kezesek bevonását kérte. A férfi huszonkét ügyletben összesen 76.000.000 forint összegben nyújtott kölcsönt.

Pénzkölcsön nyújtása pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek minősül, ha ellenérték fejében, nyereség érdekében, rendszeresen történik, és ezen tevékenység kizárólag hatósági engedéllyel végezhető. A vádlott ilyen engedéllyel nem rendelkezett - írja honlapján az ügyészség.

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség az elkövetőt jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettével vádolja. Az ügyészség a három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekmény miatt végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés és pénzbüntetés kiszabását indítványozta. A vádlott bűnösségének kérdésében a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

És ezeket olvastad már?