NÍNÓ

Ezért ugrottak le a panelház tetejéről

Véletlen egybeesés vagy új trend? Vajon megállítható az, aki véget akar vetni az életének? A szakemberek szerint igen!
  • Szerző: Ripost

Megdöbbentő, az utóbbi három hónapban négy alkalommal is előfordult, hogy valaki végső elkeseredésében levetette magát egy panelház emeletéről. Aki az öngyilkosságnak ezt a módját választja, az nem egyszerűen felhívni akarja magára a figyelmet, hanem tényleg meg akar halni. A szakember szerint ilyenkor az elhatározás nem hirtelen ötlet.

– Soha nem egyik napról a másikra fordul valaki önmaga ellen – mondja a %%-nak Makai Gábor klinikai szakpszichológus. – Az érintettek kilátástalanságot, reményvesztettséget élnek át, aminek a hátterében súlyos depresszió vagy személyiségzavar áll. Az öngyilkosságra készülő tudata beszűkül, elveszíti a kontrollt, elmosódik a reális gondolkodása, az egyetlen megoldást a problémákra a "kilépésben" látja. Az a drasztikus mód,

amikor valaki leveti magát a tizenötödikről, arra utal, hogy komoly az elhatározása, tényleg meg akar halni.

 

A szakemberek szerint azonban számos jel utal már korábban az öngyilkossági szándékra. A veszély különösen azoknál nagy, akiknek a családjában történt hasonló eset vagy ők maguk máskor is megkísérelték már. Fel kell figyelnünk arra, ha valaki hosszabb ideig megkeseredett, elutasító, stresszes, nem hisz a jövőjében, a hangulata szélsőségesen hullámzó, nincs étvágya és sikertelennek, feleslegesnek érzi magát, erről beszél is. Komolyan kell venni azt, aki halálvágyat emleget, befelé fordulóvá válik és látványosan kerüli mások társaságát, még azokkal sem tartja a kapcsolatot, akikkel korábban érintkezett. A szokatlan agresszió vagy a dühkitörések, a jelentős alkohol-, illetve drogfogyasztás szintén árulkodó jel.

 

Ha támogatásra van szüksége, vagy egy ismerőse szorul segítségre, vegye fel a kapcsolatot a segélyvonallal: 116-123. Éjjel-nappal, mobilról vagy vezetékesről is hívható, mindkettőről ingyenes.

 

A szörnyű idei esetekről, illetve arról, mit tehetsz, ha öngyilkossági szándékra utaló jeleket tapasztalsz ismerősödnél, szerettednél, a pénteki %% napilapban olvashatsz. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?