NÍNÓ

Elrabolta az anya a 6 éves kislányát

Kétségbe van esve Kiss István, nagyon félti lányát, a hatéves Lucát, akit az édesanyja egyre inkább elszigetel a környezetétől, és saját félelmeit átülteti a gyerekbe. A helyzet odáig fajult, hogy a bíróság az édesapja gondozásába adta a gyermeket és azonnali végrehajtást rendelt el, de az anyja elrabolta a kislányt és bújtatja valahol. Félő, hogy kárt tesz benne és magában. A rendőrség körözi.
címkék:
  • Szerző: Ripost

 

Április óta nem jár óvodába a hatéves Kiss Luca, a szomszédok elmondása szerint pedig az utóbbi egy hónapot a lakásban töltötte bezárva. Most azonban már azt sem lehet tudni, hová tűnt, anyja elvitte magával.

- Attól rettegek, hogy valamit tesz vele, mert idegileg labilis

– aggódik Kiss István, a gyermek apja. Egy Pest megyei településen együtt élt egy évig gyereke anyjával, aki még állapotos volt, amikor szakított vele, a kislány érkezéséről sem értesítette. István azonban komolyan vette az apaságot: nevére vette a kislányt, gyerektartást fizetett utána és látogatta, amikor ezt az anya, később a gyámhatósági, majd bírósági határozatok lehetővé tették. Mert a gyerek anyja egyre inkább elzárta előle a kicsit, először különböző ürügyekre hivatkozva, aztán már nyíltan megtagadva az együttműködést az apával, majd a hatóságokkal is. Luca másfél éves volt, amikor anyja egy távoli dunántúli városba költözött vele anélkül, hogy az apjának szólt volna. István azonban oda is rendszeresen a lánya után utazott, még akkor is, ha egyre gyakrabban fordult elő, hogy hiába ment.

 

- Nagyon szeretjük a kislányt, nemcsak én, hanem a párom, a szüleim, a testvéremék is, az egész család. Nekünk teljesen megfelelt, ha elhozhattam hétvégére, szünidőben, én nem akartam elvenni az édesanyjától a kislányomat, de azt sem engedhetem, hogy ellenem neveljék, elzárják a külvilágtól és az anyja a saját alaptalan félelmeit ültesse belé.

Másfél éve láthattam őt utoljára, ebbe nem nyugodhatok bele.

Az édesanya először a gyermek szexuális zaklatásával vádolta meg az apát, a nyomozás során azonban kiderült, hogy ebből egy szó sem igaz. Két évvel ezelőtt a gyámhatóság védelembe vette a kislányt az anya viselkedése és a szörnyű körülmények miatt, ahogyan a kicsit nevelte. Tavaly pedig a püspökladányi kormányhivatal nevelésbe vételi eljárást indított, mert az anya a gyámhivatallal sem működött együtt. Végül idén júliusban a Monori Járásbíróság azonnali hatállyal az édesapa nevelésébe adta Lucát, és mivel az anya ismét fütyült a bírósági határozatra, elrendelte az azonnali végrehajtást.

- Rettenetes arra gondolni, hogy rendőrök hozzák el a lányomat, de egyszerűen nem tudok mit tenni – mondja az apa. – Nálunk szerető, nyitott család várja, gyerekpszichológus fog neki segíteni, és természetesen az édesanyjával is tarthatja a kapcsolatot, egyelőre a bíróság által meghatározott biztonságos módon, a gyermekjóléti szolgálat segítségével. Muszáj átvállalnom a nevelését, nincs más megoldás. Csak találják meg őket!

Merthogy az anyuka elrabolta és ismeretlen helyre vitte a kislányt, és labilis idegállapota miatt attól lehet tartani, hogy kárt tesz benne beteges birtoklási vágya miatt. A rendőrség körözést adott ki az édesanya ellen, és az apa is mindent megtesz azért, hogy kiderítse, hol lehet a lánya.

- Nem lett volna szabad hagyni, hogy idáig fajuljanak a dolgok – vélekedik az apa ügyvédje, dr. Vágó Zsuzsanna. – Ha a gyámhatóság gyorsabb és határozottabb, talán megelőzhettük volna ezt az idegőrlő helyzetet. Reméljük, jó véget ér ez a történet és a kislány szerető, gondoskodó családban nő majd fel – tette hozzá. Kerestük a püspökladányi és a megyei gyámhivatalt is, de lapzártáig nem kaptunk választ a kérdéseinkre.

 

 

Mocskos, bűzös lakásban nevelte a kislányt az anya

A bíróság az ítéletben többek közt megállapította, hogy a gyermeket nem tudta megvizsgálni a pszichológus szakértő, mert ezt az anya, illetve az anyai nagymama meghiúsította. Az anya a gyámhatóság munkatársának sem volt hajlandó átadni a gyermeket. Az anyát tavaly jogerősen elítélte a Debreceni Törvényszék kiskorúval való kapcsolattartás akadályozásának vétsége miatt és 1 év próbára bocsátotta. Jelenleg a Püspökladányi Járásbíróságon folyik ellene eljárás többek közt kiskorú veszélyeztetése miatt. Korábban a gyermekjóléti központ végzett környezettanulmányt az anya és a gyermek lakóhelyén, ahol „a házban rendezetlenség, a rendszeres takarítás hiánya és erős vizeletszag volt, az előszoba bútorzata nem látszik a lomtól, az ablakokról a függönyök le vannak szakadozva, a bútorzat piszkos és vizeletszagú”. Az igazságügyi pszichológus szakértő szerint „az anya instabilitására, paranoid gondolatkörére a gyermek ráhangolódik… az anya nevelési képessége az átlagosnál gyengébb.” A bíróság nem látott más megoldást, csak azt, hogy „a gyermeket kiszakítja az egyértelműen befolyásoló – a szakértő szerint is káros – felperesi környezetből”.

 

címkék:
És ezeket olvastad már?