NÍNÓ

Durva dolog derült ki a hajdúsámsoni szalmonellafertőzés okáról

Több mint 300 ember betegedett meg a majonézes kukorica miatt. Hiába használtak szappant a konyhában, semmit sem ért.
  • Szerző: Ripost

Több mint 300-an betegedtek meg a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai közül szeptember végén, ahogy arról a korábban beszámolt. Fertőzést kaptak, emiatt súlyos, kiszáradásos tünetek jelentkeztek, antibiotikumos kezelésre szorultak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mint kiderült, szalmonellafertőzés volt az eset hátterében, a majonézes kukoricával volt gond – adta hírül a Cívishír.

A fertőzött ételt az intézmény főzőkonyháján készítették el, vagyis a több mint 300 megbetegedést okozó szalmonellabaktérium a konyhán került az ételbe annak elkészítése során. Akkor a kormányhivatal még vizsgálta, hogy megfelelő hatásfokúak voltak-e a konyhán alkalmazott tisztító- és fertőtlenítőszerek. Ennek az eljárásnak az eredménye született meg .

A végkövetkeztetés tehát az, hogy valaki a kezén hordozta a szalmonellabaktériumot, és bár kezet mosott, mielőtt az elkészített vagy még elkészítendő majonézes kukoricasalátához nyúlt, nem volt elég erős a szappan, ezért terjedt szét a kórokozó. A laborvizsgálatok eredménye alapján az iskola főzőkonyhájában használt szappan fertőtlenítő hatása nem felelt meg az előírásoknak, ezért a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal a termék gyártójával szemben eljárást indított.

 

És ezeket olvastad már?