RETRO RÁDIÓ

Durva dolog derült ki a hajdúsámsoni szalmonellafertőzés okáról

Durva dolog derült ki a hajdúsámsoni szalmonellafertőzés okáról
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2019. 10. 31. 18:18

Több mint 300 ember betegedett meg a majonézes kukorica miatt. Hiába használtak szappant a konyhában, semmit sem ért.

Több mint 300-an betegedtek meg a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai közül szeptember végén, ahogy arról a Ripost korábban beszámolt. Fertőzést kaptak, emiatt súlyos, kiszáradásos tünetek jelentkeztek, antibiotikumos kezelésre szorultak.

Mint kiderült, szalmonellafertőzés volt az eset hátterében, a majonézes kukoricával volt gond – adta hírül a Cívishír.

A fertőzött ételt az intézmény főzőkonyháján készítették el, vagyis a több mint 300 megbetegedést okozó szalmonellabaktérium a konyhán került az ételbe annak elkészítése során. Akkor a kormányhivatal még vizsgálta, hogy megfelelő hatásfokúak voltak-e a konyhán alkalmazott tisztító- és fertőtlenítőszerek. Ennek az eljárásnak az eredménye született meg .

A végkövetkeztetés tehát az, hogy valaki a kezén hordozta a szalmonellabaktériumot, és bár kezet mosott, mielőtt az elkészített vagy még elkészítendő majonézes kukoricasalátához nyúlt, nem volt elég erős a szappan, ezért terjedt szét a kórokozó. A laborvizsgálatok eredménye alapján az iskola főzőkonyhájában használt szappan fertőtlenítő hatása nem felelt meg az előírásoknak, ezért a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal a termék gyártójával szemben eljárást indított.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.