NÍNÓ

Dunai hajóbaleset: Az ukrán gyanúsított most is tagadja bűnösségét

A rendőrség részletes beszámolót adott ki a Hableány elsüllyedésével kapcsolatos nyomozásról és az eddig begyûjtött adatokról.
  • Szerző: Ripost

A hajóbalesetről május 29-én 21 óra 15 perckor történt az első bejelentés a rendőrségre. Az első bűnügyi egység a bejelentéstől számított 14 percen belül érkezett a helyszínre (az első vízirendőr gyakorlatilag a bejelentéssel megegyező időpontban bekapcsolódott a személyek mentésébe, felkutatásába). Az ügy vizsgálatának részleteiről a rendőrség szombaton a police.hu oldalon tájékoztatott.

A mentéssel párhuzamosan a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói megszondáztatták a balesetben részes szállodahajó hajóvezetőjét, a 64 éves ukrán állampolgárságú C. Yuriy odesszai lakost. Meghallgatták a szállodahajó személyzetét és minden utasát. Egyebek mellett lefoglalták a hajóvezető telefonját, a szállodahajó szerverét, a radarképernyő és a teljes rádióforgalmazás adatállományát rögzítő adathordozókat, valamennyi AIS adatot.

A rendőrök a balesettel összefüggésben 230 személyt kérdeztek ki, további 66 főt tanúként, egy főt pedig gyanúsítottként hallgattak ki.

A szállodahajó halálos tömegszerencsétlenség okozása miatt gyanúsítottként kihallgatott, letartóztatott hajóskapitánya, C. Yuriy folytatólagos kihallgatásai alkalmával továbbra sem tett feltáró jellegű vallomást a baleset körülményeiről.

A nyomozócsoport tagjai folyamatosan elemzik a különböző adatbázisokból származó több tízezer adatot, 16 térfigyelő kamera lefoglalt felvételeit, illetve a rendőrség felhívására az állampolgároktól származó, a rendőrségnek átadott videó- és kamerafelvételeket.

A nyomozók a vizsgálat teljessége érdekében felvették a kapcsolatot a Duna menti tagállamok valamennyi társhatóságával, valamint a holland rendőrséggel - olvasható a police.hu oldalon.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?