KÜLFÖLD

Felmerült a negyedik oltás szükségessége, elkezdtek beszélni az ötödik hullámról Izraelben

A védekezés egyik minta országában bevezetett intézkedések irányadóak lehetnek a jövőre nézve.
  • Szerző: Ripost

Nitzan Horowitz egészségügyi miniszter azt mondta, hogy az izraelieknek valamikor szükségük lehet egy negyedik oltás beadására, ha az esetek száma ismét nő, mivel az ország legmagasabb koronavírus-tisztviselője arra figyelmeztetett, hogy az ország már az ötödik fertőzési hullám kezdetét láthatja - írja a Times of Israel.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Nem ésszerűtlen azt gondolni, hogy szükségünk lesz egy negyedik vakcinára” – mondta miután az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint a kiderült, hogy diagnosztizált új esetek 9 százaléka megkapta a harmadik emlékeztető oltást. Az viszont nem világos, hogy az emlékeztető oltás után fertőzött emberek mikor kapták el a betegséget, a dózis teljes hatásához szükséges két hét után vagy nem telt le ez az időszak.

negyedik oltás

MTI/Mészáros János

Az új esetek többsége, 76 százaléka továbbra is az oltatlanok közül kerül ki.

negyedik oltás

A legtöbb aggodalom azonban nem a háromszoros oltásban részesült felnőttek miatt van, mert aki háromszor már kérte annak a negyedik oltás sem lesz gond, a félelem a még beoltásra váró gyermekek miatt van. Izrael elkezdte már 5 éves korban az oltást adni, de a jelek arra utalnak, hogy a gyermekek körében nő a fertőzési arány és a szülők bizonytalanok az oltással kapcsolatban. A 12-es csatorna arról számolt be, hogy a gyermekek oltását célzó kampány lassan indult, a szülők mindössze négy százaléka egyeztetett időpontot.

„Nincs miért várni a gyerekek oltásával. A vírus nem vár. Veszélyes lehet a gyerekekre” – mondta Horowitz, hivatkozva a vírus akut tüneteire és lehetséges hosszú távú hatásaira, beleértve a koncentrációs problémákat, a szorongást és a légzési nehézségeket.

Egyes kommentátorok egyenesen „gyermekhullámként” emlegették a fertőzések jelenlegi növekedését.

„Amikor az ötödik hullámra gondoltunk, nem hittük volna, hogy az ilyen esetek dinamikusan növekednek – mondta Zarka. „A mostani növekedés túl korai és túl gyors. Nem akarom ötödik hullámnak nevezni, vagy egyáltalán nem új hullámnak.”

„Ha az ötödik hullámba lépünk, a stratégiánk az, hogy minél több embert beoltsunk, és együtt éljünk a COVID-dal” – mondta.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?