KÜLFÖLD

Ezért nincs elég vakcina? Feltett lábakkal lazított az uniós biztos, miközben az oltásokról kellett volna tárgyalnia

Mit tenne egy ideális világban az Európai Unió egészségügyért felelős biztosa egy világjárvány közepén? Feltehetően megpróbálna minden erejével védőoltásokról tárgyalni. Mi történt ezzel szemben a valóságban? A teraszán pihent feltett lábakkal…
  • Szerző: Ripost

2020. szeptember 11-e, pénteken volt, amikor Stella Kyriakides az EU ciprusi egészségügyi biztosa úgy döntött, hogy megpihen egy „stresszes hét után”. Ez az egyik oka, amiért kudarcba fulladt az uniós vakcinapolitika.

Több tízezer forintos cipőben pihent, miközben még semmilyen eredményt nem tudott felmutatni.
Fotó: instagram

HOGY MICSODA?

Az Európai Uniónak akkor még nem volt egyetlen megkötött szerződése sem a Modernával vagy a Pfizer/BioNTech-kel, amelyek már gőzerővel a koronavírus elleni vakcinán dolgoztak. Ezzel szemben júliusban már Nagy-Britannia és az Egyesült Államok is megállapodott az említett két gyógyszergyártó céggel. Kyriakides egyetlen eredménye az volt, hogy augusztus 27-én megegyezett a brit-svéd tulajdonú AstraZenecával. Emlékeztetésképpen: ez az a cég, amely a mai napig nem tudta teljesíteni a korábbi ígéreteit, és a vártnál jóval kevesebb oltást szállítottak az Európai Uniónak.

Stella Kyriakides
Fotó: afp

Az uniós biztos hívásait nem fogadták a gyógyszercégek vezetői

A legolvasottabb német napilap, a Bild információi szerint Jens Spahn német egészségügyi miniszter a kezdetektől fogva bizalmatlan volt az uniós biztossal szemben, és erről tájékoztatta is Angela Merkel német kancellárt. Brüsszeli bennfentesek szerint, amikor Jens Spahn hívta fel az amerikai Pfizer céegt, akkor azonnal a vezetőhöz kapcsolták. Ezzel szemben Kyriakides hívásait többször sem fogadták. Angela Merkel feltehetően komolyan vette a miniszterei panaszait.

Jens Spahn
Fotó: afp

A Bloomberg arról számolt be, hogy a kancellár a nyár végén felvette a kapcsolatot Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, amivel azt szerette volna elérni, hogy felgyorsuljanak a vakcinával kapcsolatos megállapodások. Merkel próbálkozásai is sikertelennek bizonyultak.

Angela Merkel
Fotó: afp

Augusztus végén az egészségügyért felelős biztos a privát mobilján hívta fel Jens Spahnt, akit arról tájékoztatott, hogy a BioNT/ech-kel való tárgyalások megakadtak. Spahn erről értesítette Merkelt, és felvetődött az a kérdés, hogy Ursula von der Leyen miért éppen a nem túl hatékony Kyriakidesnek szánta az Európai Unió történelmének legfontosabb feladatát.

A családneve miatt futott be karriert

A Bildnek sikerült megszólaltatnia egy ciprusi bennfentest, aki arról mesélt, hogy Stella Kyriakides nem elsősorban a végzettsége, hanem a családi háttere miatt futott be ekkora karriert. A tehetős családnak gyönyörű háza van Nicosiában és egy elég nagy lakása London előkelő negyedében. Mint számtalan más politikusnál Európa-szerte, sikerült elintézni egy zsíros munkát Brüsszelben.

Nagy befolyású és presztízsű munkát ígértek neki, kevés felelősséggel. De aztán bekopogtatott a koronavírus… Pedig a világjárvány nélkül nyugodtan feltehette volna a lábát a teraszán, és még csak fel sem tűnt volna senkinek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?