KÜLFÖLD

Trump döntött: a koronavírus miatt nem fogad az USA európai utasokat

Az amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok 30 napig nem fogad európai utasokat. Igaz, kivétel is akad.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt utazási tilalom péntek éjféltől lép életbe, de a tiltás nem érinti az Egyesült Királyságból érkező utasokat.

Fotó: AFP

Trump elsődlegesen Kínát, majd az Európai Unió országait okolta a vírus gyors elterjedéséért, mert szerinte nem léptek időben és megfelelően. A koronavírust „külföldi” vírusnak nevezte, és azt hangoztatta, hogy az Európából érkezett utasok „szórták el a magvát” az Egyesült Államokban kialakult gócpontok fertőzéseinek.

Elmondta: az amerikai kormány „életmentő lépéseket” tett, amikor a járvány kezdetekor betiltotta az utazásokat Kínából. „Most ugyanezt kell tennünk Európával” – tette hozzá.

Kiderült: Washington folyamatosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását annak érdekében, hogy esetleg megrövidítse a beutazási tilalom időtartamát.

Donald Trump szerint ez csupán egy átmeneti pillanat az időben, s az amerikai nemzet és a világ is együttes erővel túl lesz rajta. Közölte: a szövetségi kormányzat minden szükséges intézkedést meghoz a megbetegedett, karanténba került vagy elővigyázatosságból otthon maradó dolgozók anyagi nehézségeinek enyhítésére, és segíteni fogja a kisvállalkozásokat is. Utóbbiakat alacsony kamatú kölcsönökre számíthatnak, és egyes állampolgárok, illetve vállalatok adóbevallási határidejét három hónappal meghosszabbítják.

Trump megismételte korábbi felhívását a kongresszushoz: arra sürgette a törvényhozókat, hogy minél előbb fogadják el azt a gazdaságélénkítő csomagot, amely a személyi jövedelemadó átmeneti időre szóló csökkentését is tartalmazza. Ez a csomag hivatott enyhíteni a járvány terjedése okozta gazdasági nehézségeket.

Az elnök javasolta az amerikai idősotthonoknak, hogy átmeneti időre függesszenek fel minden látogatást. Ugyanakkor az előzetes sajtóértesülésekkel ellentétben az elnök nem hirdetett az egész országra érvényes egészségügyi szükségállapotot.

És ezeket olvastad már?