KÜLFÖLD

Óriási baki: a szlovákok figyelmeztették az osztrák titkosszolgálatot a merénylet előtt

A szlovák rendőrség hivatalosan is megerősítette, hogy a hétfői bécsi terrortámadás elkövetője a nyáron Szlovákiában próbált meg töltényeket vásárolni. Az üzlet azért bukhatott el, mert a 20 éves iszlamistának nem volt fegyverviselési engedélye.
  • Szerző: WM

Minden jel arra utal, hogy Kujtim Fejzulai már hónapok óta készült a bécsi vérengzésre. A szlovák hatóságok ugyanis azt állítják, hogy már a nyáron figyelmeztették az osztrák kollégáikat arról, hogy a büntetett előéletű Fejzulai náluk próbált meg töltényeket vásárolni. Az osztrák belügyminisztérium szóvivője szintén elismerte, hogy a szlovákok figyelmeztetését megkapták.

A bécsi merénylő Szlovákiából akart töltényt szerezni a nyáron.
Fotó: Instagram

Magyarul: az osztrákok tudhatták, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szimpatizánsa lőszert akar venni, a hatóságok és a titkosszolgálat mégsem döntött úgy, hogy szorosabb megfigyelés alá vonják a hétfőn négy ártatlan emberrel végző fiatal férfit.

A merénylet elkövetőjeként egyébként az Iszlám Állam jelentkezett. A terrorszervezet szerint a támadást a kalifátus egyik katonája hajtotta végre késsel és lőfegyverekkel, mielőtt a hatóságok végeztek volna vele. Az osztrák rendőrség a terrortámadást követő pár órában 14 embert vett őrizetbe, a szálak pedig úgy tűnik, hogy még Svájcig is elérnek, ahol a zürichi rendőrség további két embert helyezett előzetes letartóztatásba. A hatóságok közlése szerint az elkövető többször is találkozott a két férfival, akik ráadásul a svájci titkosszolgálat radarjain is szerepeltek.

A négy halálos áldozatról egyelőre nem sokat tudni, Heiko Maas német külügyminiszter kedden este azonban közölte, hogy hivatalos tájékoztatást kapott arról, hogy az egyik megölt ember német állampolgár.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?