INSIDER

Sokkolta a bécsi támadás a kint élő magyarokat

Rengeteg magyar él és dolgozik az osztrák fővárosban, és mindeddig biztonságban hitték magukat. Ahogy egyikük fogalmaz: Bécs elfogadó, demokratikus, nyugodt város – volt mindeddig. Hétfőn este ők is menekültek az utcákról, vendéglátóhelyekről vagy otthon hallgatták elborzadva, mi történt. Egy magyar muszlim nő arról beszélt a Ripostnak, hogy félreértelmezik a Koránt, ő is elítéli a terrortámadást.
  • Szerző: Ripost

Ne hagyjuk, hogy megbénítson a félelem!

Beke Marcella három éve él az osztrák fővárosban, egy hotelben dolgozik. „Az, hogy ilyesmi Bécsben megtörténhetett, megdöbbentő. Van ismerősöm, aki másfél órával a támadás előtt ott sétálgatott a 3 éves gyermekével! Teljesen kiborult, amit nem csodálok, engem is sokkoltak a történtek. Bízom benne, hogy ez egyedi eset volt és bízom a rendőrökben. Bécs igenis biztonságos, nem vagyok hajlandó félni.”

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Az osztrákok toleránsak, elfogadók, ez egy demokratikus ország, ahol nincs rasszizmus!” – fakad ki Bécs I. kerületének egyik magyar dolgozója. Sokkolnak a történtek, és igenis félek. Félek a jövőtől…”

„Párizs, London és Berlin után csak idő kérdése volt, hogy mikor lesz Bécs a célpont. De most, hogy megtörtént, nem tudom felfogni. Láttam egy videót, ami néhány utcányira készült a lakásomtól. Egy földön fekvő nőt lőttek fejbe, közelről” – mondta el Zsolt. „A hetedik kerületbe kellett volna mennem dolgozni, de nem indultam el. Megmondom őszintén, félek, egyelőre ki se teszem a lábam a lakásból.”

Rendőrök Bécs belvárosában

„A fegyverropogást nem hallottam, de a szirénázó rendőrautókat és a házak felett köröző rendőrségi helikoptereket igen. Öt percre lakom az egyik helyszíntől, ahol lövöldöztek. Amikor edzésre megyek, ott jövök el…” – mondta egy kint élő magyar nő. „Félelmetes ez és van is bennem félsz, de nem hagyom, hogy megbénítson!”

„Azt hiszem, van egy őrangyalom”

Egy magyar nő arról számolt be, hogy éppen az egyik támadás helyszínén, pont ugyanabban az időben szokott arra menni hazafelé a munkából, hétfő este azonban kivételesen fél órával korábban indult el. „Mindig nyolckor végzek, de ma hamarabb eljöttem. Azt hiszem, van egy őrangyalom” – írta. Egy másik magyar hölgy férjével éppen ugyanez történt:

„Egy órával a támadás előtt ért haza a férjem. Mindig ott jön el a Sweedenplatznál munkából hazafelé. Nagy szerencsénk volt, hogy tegnap hamarabb haza tudott jönni, másként akkor ment volna keresztül a téren, amikor a támadás történt” – meséli Anna. Most nem mennek ki a lakásból, nagyon félnek. „A férjem reggel felhívta a főnökét és örültünk, amikor azt mondta, nem kell bemenni. Nem mertem volna itthon maradni egyedül a két hónapos gyerekkel” – mondta a -nak elcsukló hangon.

Gépfegyveres rendõrök Bécs belvárosában

Szembetalálta magát a merénylővel, túlélte

Interjút adott a Rádió1-nek egy kilenc éve Bécsben élő nő, akinek a volt kolléganője hétfő éjjel farkasszemet nézett azzal a merénylővel, akit a videókon is láthatunk.

„Azt mesélte, hogy kiment az utcára dohányozni, és egyszer csak szemben állt vele az egyik lövöldöző. Lőtt is, de szerencsére nem rá célzott. Ő berohant az étterembe és azt üvöltötte, hogy lőnek kinn, mindenki bújjon el – mondta el a nő. A vendégek a földszintről az alagsori helyiségekbe rohantak, akadt, aki a mellékhelyiségben, más a raktárban bújt el és magukra zárták az ajtót. „Telefon sem volt náluk, mindent az asztalokon hagytak fenn. Ki sem mertek jönni, csak órákkal később talált rájuk a rendőrség” – mesélte Eszter elcsukló hangon.

Rendőrök biztosítják a helyszínt a bécsi zsinagógánál

Hasonló esetről számolt be a -nak a 20 éves Rebeka, aki éppen úton volt a belvárosba, amikor a terrortámadás történt. „Egy bár előtt várakozva tudtam meg, mi történt, és arra kértek minket, hogy azonnal keressünk valami biztonságos helyet. Akik étteremben vagy bárban voltak, azoknak ott kellett maradniuk, senki sem mehetett ki az utcára. Órákon át bent vártunk a bárban, tele volt a város rendőrautókkal és kommandósokkal. Érkeztek hírek és álhírek, fogalmunk sem volt, mi igaz és mi nem, csak azt tudtuk, hogy menekülőben vannak a tettesek a tőlünk nem messze lévő tetthelyről. Fél 12 felé hívtunk egy Ubert, de mindenki taxival akart hazajutni. Nagyon féltünk kilépni az utcára. Szörnyű érzés, hogy elvették a biztonságérzetet Európa legélhetőbb fővárosában!”

A magyar muszlim nő is elítéli a támadást

Mészáros Beáta szintén Bécsben él, tragédiának tartja, hogy a terroristák a muszlim hit nevében gyilkolnak.

„Hol van az Iszlám tanításban ilyen? Muszlim vagyok és nem tanultunk ilyet! Az Iszlám jelentése: béke. Az Iszlám a más vallásúakkal szembeni toleranciára inti a muszlimokat. Nem létezik Szent Háború! Félreértelmezik és félremagyarázzák a Korán írásait” – monda.

Rendőrök Bécs belvárosában

Nincs szükség itthon a terrorkészültség fokozására

„Magyarországon a terrorfenyegetettség szintjét egy négyes skálán határozza meg a vonatkozó jogszabály, ahol az 1-es a legmagasabb, míg a 4-es a legenyhébb fokozat. Jelenleg a 3-as fokozat van érvényben. A fokozatot mindaddig fenn kell tartani, amíg Magyarország veszélyeztetettsége – nagy valószínűséggel – nem zárható ki. Jelenleg nem állnak rendelkezésre olyan adatok, amelyek miatt szigorításra lenne szükség Magyarországon, azonban bármikor felmerülhet olyan információ, amely szükségessé teszi magasabb fokozat elrendelését” – mondta a kérdésére a magyar Terrorelhárítási Központ.

 

És ezeket olvastad már?