KÜLFÖLD

Nagy a baj: New York-i kórházakban már mindent lélegeztetőgépekké alakítanak át!

Az amerikai egészségügyi ellátórendszer az összeomlás határán van több tagállamban is, mivel a helyi hatóságok csak az utolsó pillanatban vezettek be szigorú járványügyi szabályokat.

New York a koronavírus-járvány amerikai gócpontja, a 8,5 millió összlakosságú városban eddig 36 221 fertőzött beteget, és 776 halálos áldozatot regisztráltak a hatóságok.

A járvány gyors terjedésének az oka a magas népsűrűség mellett az, hogy az egészségügyi intézményeket teljesen váratlanul érte a járvány. Sok – egyébként jól felszerelt kórházban – még a dolgozók számára is csak napokban rendelték el a szükséges óvintézkedéseket, sőt, a sürgősségi betegek ellátáshoz szükséges eszközökből, például lélegeztetőgépekből sem állt rendelkezésre megfelelő mennyiség.

A New York-i kórházakba olyan szintű hiány lépett fel az eszközből egyik napról a másikra, hogy a szakemberek már az altatógépeket és az érzéstelenítőadagoló gépeket is lélegeztetőgépekké alakították át, hogy minden krónikus koronavírus-fertőzött betegnek megadhassák a lehetőséget a túlélésre. A Manhattanban található Northwell Kórház szóvivője, Terry Lynam arról számolt be a New York Postnak, hogy kisebb nagyobb átalakításokkal már 300 új lélegeztetőgépeket sikerült csatasorba állítaniuk.

A más orvostechnikai eszközök lélegeztetőgéppé történő átalakítása jól mutatja, hogy mekkora a baj New Yorkban. A keleti-parti állam kormányzója Andrew Cuomo szerint a városnak nagyjából 30 ezer lélegeztetőgépre lesz szüksége, amikor a járvány tetőzni fog, de jelenleg ennek csak a töredéke áll rendelkezésre a kórházakban. A demokrata politikus ezért arra kérte a Donaldt J. Trump vezette központi kormányt, hogy mihamarabb szállítson lélegeztetőgépeket a városba, mert ezek hiányában több 10 ezren fognak meghalni.

Egészségügyi szakemberek azonban azt mondták a New York Post internetes kiadásának, hogy valószínűleg az sem segítene a városnak, ha ezer szám szállítanák a lélegeztetőgépeket a helyi kórházakba, ugyanis nagyon kevés a szakember, aki ezeket a gépeket működtetni tudja.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?