KÜLFÖLD

Megszólalt a koronavírusos húsüzem magyar dolgozója: A fegyelmezetlen emberek miatt lettünk gócpont!

A legszigorúbb korlátozásokat vezették be Németországban, az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Gütersloh járásban, miután egy húsüzemben 1553 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Az ott dolgozó Török Mátyás is karanténba került, most a harmadik tesztje eredményét várja.
  • Szerző: B. P.

Tilos a bandázás, a mozikat, a vendéglátóhelyeket, edzőtermeket és minden olyan helyet bezártak, ahol nagyobb tömeg gyűlhetne össze, és mindössze pár bolt látogatható a német Gütersloh járásban és a vele szomszédos Warendorf járásban, ahol szigorú korlátozásokat vezettek be, miután egy húsüzem miatt koronavírus-gócpont alakult ki. A legalább június végéig tartó korlátozások 640 ezer embert érintenek, közülük több ezren kerültek karanténba, így a -nak nyilatkozó Török Mátyás is.

Török Mátyás

„Sokan csak az üzemben tartották be az óvintézkedéseket”

Az erdélyi magyar Török Mátyás hat éve dolgozik a koronavírus miatt bezárt húsüzemben.

„Bő fél évtizede dolgozom itt, és soha semmi baj nem volt. A koronavírus-járvány megfékezése érdekében számos óvintézkedést vezettek be a cégnél, amiket be is tartattak az emberekkel. Ugyanakkor azt láttam, hogy sokan csak az üzemben tartották be az óvintézkedéseket, a munkaidő lejárta után, odakint, illetve a munkásszállón rengetegen fittyet hánytak az előírásokra. Meggyőződésem, hogy az ő felelőtlenségük okozta ezt az egészet, ami odáig vezetett, hogy átmenetileg bezárt a gyár, a dolgozók pedig a saját lakhelyük foglyai lettek, legalább két hétre” – vélekedik.

Két negatív teszt után a harmadik eredményét várja

A sertés szűzpecsenyékre szakosodott húsfeldolgozó a június közepén elrendelt gyárbezárás óta karanténban van. Az első tesztjét 18-án végezték el, az negatív lett, akárcsak a második. „Most várom a harmadik teszt eredményét, bízom benne, hogy negatív lesz, mert akkor július elején végre elhagyhatom a karantént. Ellenkező esetben még hosszabb szobafogság vár rám, amit így is szörnyen nehezen viselek. Erdélyi magyarként nem bírom a bezártságot, a tétlenséget. Számomra óriási büntetés ez az egész, ráadásul olyasmiért vezeklek, ami nem az én vétkem” – magyarázza Török Mátyás.

„Nem egy ismerősöm megfertőződött”

Az erdélyi magyar húsfeldolgozó elmondása szerint rengeteg ember szervezetében mutatták ki a koronavírust azon a munkásszállón, ahol ő is lakik. „Nem egy ismerősöm megfertőződött, szerencsére mindegyiküknek egészen enyhék a tünetei” – árulta el Mátyás. Ám hiába az enyhe lefolyás, a veszély valós. Nem véletlenül rendeltek el nagyon szigorú korlátozásokat a két német járásban június végéig. Mátyás sem tudja még, mikor mehet újra dolgozni, de reméli, hogy július 6-án visszatérhet az üzembe, melyre a vizsgálatok mellett teljes körű fertőtlenítés vár.

A német húsüzemet átmenetileg bezárták. Őr vigyázza, hogy illetéktelenek ne léphessenek a területére (Fotó: Guido Kirchner / Getty Images)

S hogy mi a történtek tanulsága?

„Komolyan kell venni és be kell tartani a koronavírus terjedését megfékező szabályokat, akkor is, ha az embert nem látják. Különben, ahogy a güterslohi példa is mutatja, könnyen visszatérhet a járvány és vele együtt a legszigorúbb korlátozások” – összegez Török Mátyás.

Sorra jelenik meg a vírus a húsüzemekben

Világszerte újabb és újabb húsüzemben jelent meg a koronavírus. Pekingben a koronavírus második hullámát egy hűtőipari vágódeszkáig vezették vissza. Az Egyesült Államok húsfeldolgozóiban 13 ezer munkás kaphatta el a kórt, ami ellen jelenleg nincs védőoltás. Németországban, Spanyolországban, Írországban, Kanadában, Ausztráliában és Brazíliában is számos nagyobb húsfeldolgozó üzemben ütötte fel a fejét a vírus. A szakemberek szerint a hideg, párás levegő kedvez a vírusoknak, a nagy teljesítményű ventilátorok pedig sokfelé juttathatják azokat. A fertőzésveszélyt fokozza, hogy a munkások szorosan, egymás mellett szorosan dolgoznak és a zaj miatt hangosan, nagyra nyílt szájjal kommunikálnak.

 

És ezeket olvastad már?