KÜLFÖLD

Koronavírus: Portugália állampolgári jogokat ad az illegális migránsoknak

A portugál kormány előre eldöntötte, hogy vizsgálat nélkül minden bevándorló menedékkérelmét pozitívan bírálják el.

A szocialista portugál kormány állampolgárságot ad az országban tartózkodó összes illegális migránsnak és menedékkérőnek, hogy a koronavírus-járvány idején ők is hozzáférhessenek a társadalombiztosításhoz és az egészségügyi ellátórendszerhez – írja az Euronews.

Utcakép Portó belvárosában március 27-én.(Photo by Rita Franca/NurPhoto)

A rendkívüli intézkedést Eduardo Cabrita portugál belügyminiszter jelentette be a hétvégén, aki megígérte, hogy minden letelepedési és menedékkérelmi igényt pozitívan fognak elbírálni legkésőbb július 1-ig. A baloldali politikus szerint „fontos a legsebezhetőbb társadalmi rétegek jogainak a garantálása.”

„A szolidáris társadalomnak kötelessége, hogy a válság idején biztosítsa a bevándorló polgárok számára egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáférhetőséget. A cél, hogy hogy mindenki szociálisan biztonságban érezze magát” – fogalmazott Cabrita.

A portugál kormány döntését üdvözölte az Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) regionális vezetője, Richard Danziger. A migrációügyi szakember szerint „az embereket nem szabad megfosztani az egészségügyi és a közszolgáltatáshoz fűződő jogaiktól csak azért, mert menedékkérelmüket még nem bírálták el, vagy illegálisan tartózkodnak az országban.”

Az hivatalos adatok szerint Portugáliában eddig 5962 koronavíurs-fertőzöttet, és 119 halálos áldozatot regisztráltak az egészségügyi hatóságok. A járvány terjedésének megfékezése érdekében a központi portugál kormány veszélyhelyzetet hirdetett múlt szerdán, amelynek értelmében a António Costa vezette szocialista kabinet jelentősen korlátozhatja az állampolgárok, a sajtó, illetve a vállalati szféra szabadságjogait. A korlátozások egyelőre április 2-ig maradnak hatályban.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?