KÜLFÖLD

Koronavírus: már a szomszédban a második hullám?

Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán országaira.
  • Szerző: Ripost

Ausztria utazási figyelmeztetést adott ki a Nyugat-Balkán hat országára: Szerbiára, Montenegróra, Bosznia-Hercegovinára, Észak-Macedóniára, Albániára és Koszovóra az új típusú koronavírus-járvány miatt – jelentette be Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerdán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

View of Turkish quarter of Mostar through the arch of the old bridge called Stari Most, rebuilt after the 1990 war, UNESCO World Heritage Site, municipality of Mostar, Bosnia and Herzegovina. (Photo by Cristina Arias/Cover/Getty Images)

Schallenberg kifejtette: a legmagasabb, 6-os fokozatú utazási figyelmeztetést rendelték el, ami egyben azt jelenti, hogy az osztrákoknak sürgősen el kell hagyniuk a térséget. Az Ausztriába való visszatérést követően 14 napos karanténkötelezettség lép életbe és rendelkezni kell négy napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel.

A külügyminiszter azzal indokolta a döntést, hogy a nyugat-balkáni országokban súlyosabbá vált a járványhelyzet. Hozzátette: Ausztriában több fertőzés is ismertté vált, ami nyugat-balkáni utazásokra vezethető vissza; emellett a Nyugat-Balkánról való visszatérők miatt Szlovéniában és Horvátországban is növekedett a fertőzésszám – tette hozzá. Hangsúlyozta: mindent megtesznek az esetleges második hullám megakadályozására. Schallenberg szót ejtett arról is, hogy továbbra sem oldják fel a korlátozásokat Nagy-Britannia, Svédország és Portugália viszonylatában.

Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter arról tájékoztatott, hogy az elmúlt 24 órában 107-en fertőződtek meg koronavírussal; jelentős részük Felső-Ausztriában (61 fő), illetve Bécsben (24 fő). Ez idő alatt 13 beteget nyilvánítottak gyógyultnak, így jelenleg 677 aktív beteget tartanak nyilván, ami az előző napihoz képest 0,6 százalékos növekedést jelent. A tárcavezető kiemelte, hogy Felső-Ausztriában több gócpont is kialakult; leszögezte ugyanakkor, hogy a tendencia nem országos.

Másik szomszédos országunkban, Romániában sem fényesebb a helyzet. Az elmúlt 24 órában 326 új fertőzést igazoltak Romániában, a nyilvántartott fertőzöttek száma 27 296-ra emelkedett.

Összesen 16 új halálesetet jelentettek, ezzel az áldozatok száma 1667-re nőtt. A gyógyultak és száma 19 314, így az aktív fertőzöttek száma 6315-re nőtt a keddi 6269-hez képest. Jelenleg 222 beteget ápolnak intenzív osztályon. Az elmúlt 24 órában 12 585 teszt eredményét dolgozták fel - írja a Maszol.ro.

Románia területén továbbá 833 személy van hatósági karanténban, 60.363-an pedig otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt.

És ezeket olvastad már?