KÜLFÖLD

Különösen veszélyes: a Covidnál jóval halálosabb járvány várhat ránk

Egy éve másról sincsen szó a hírekben, mint a koronavírus-járványról. Tudósok azonban már a jelenleginél sokkal súlyosabb járványra figyelmeztetnek.
  • Szerző: WM

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ kutatói arra figyelmeztetnek, hogy a világon még számos olyan betegség van, amiből akár pillanatok alatt globális szintű járvány alakulhat ki. A sok közül az egyik ilyen a Candida auris. Az antibiotikumoknak is ellenálló gombafajta veszélyeire már 2016-ban felhívták a figyelmet, ám a koronavírus-járvány mutatta meg igazán, hogy egy-egy fertőzés milyen hamar elterjedhet a világban, így sokkal komolyabban kell venni a kutatók figyelmeztetéseit.

Illusztráció (Fotó: Shutterstock)

A Candida auris elsősorban a kórházban fekvő betegeknél okoz súlyos betegséget. Az élesztőgomba a véráramba kerülve elterjedhet az egész szervezetben, súlyos, invazív fertőzést okozva.

Az egyik legnagyobb napilap arról számol be, hogy az ezzel a fertőzéssel diagnosztizált betegek 60 százaléka elhunyt. A szakemberek szerint az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy napjainkban túltelítettek az intenzív osztályok a koronavírus-járvány miatt. Így nagyon elővigyázatosnak kell lenni, hogy a fertőzés ne terjedjen az eddigieknél jóval nagyobb mértékben.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?