KÜLFÖLD

KI a védettebb? Akit beoltottak vagy aki átesett a koronavírus-fertőzésen?

Minden jel arra utal, hogy a koronavírus-fertőzésből kigyógyultak éppen annyira védettek, mint akik megkapták a vakcina mindkét fázisát.

Egy nonprofit amerikai tudományos orvosi központ szakemberi által elvégzett átfogó tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett személyeknek nincs szüksége a Covid-19 elleni védőoltásra a gyógyulás utáni hónapokban, ugyanis annak hatására nem alakul ki erősebb védettség a szervezetükben – írja a News Medical orvostudományi szakportál.

A rendelkezésre álló oltások racionálisabb elosztása céljából a Cleveland Clinic azt vizsgálta meg 52 ezer önkéntes részvételével, hogy a betegségen átesett, így természetes védettséggel rendelkező személyek nagyobb valószínűséggel fertőződnek-e meg újra, mint azok, akiket a Pfizer/BioNtech vagy a Moderna vakcinájával oltottak be. Emellett a tudósok arra is kíváncsiak voltak, hogy azok az emberek, akik a betegségen is átestek, illetve a vakcinát is megkapták, rendelkeznek-e valamiféle szuper védettséggel.

A reprezentatív kutatás eredménye meglepetést hozott, ugyanis a betegségen átesett személyek közül senki sem kapta el újra a fertőzést a vizsgált időszakban. Az összes fertőződés 99,3 százalékát olyan önkéntesek esetében regisztrálták, akik korábban nem voltak betegek, illetve nem is oltották be őket. Persze semmi rendkívüli sincs abban, hogy ez a társadalmi csoport a legvédtelenebb a koronavírussal szemben, arra viszont a tudósok egyáltalán nem számítottak, hogy a fertőzések 0,7 százalékát olyan emberek produkálják, akik a vakcina mindkét dózisát megkapták.

Statisztikai elemzéssel a tudósok ráadásul azt is megállapították, hogy a koronavírus elleni oltás jelentősen csökkentette a SARS-CoV-2 fertőzés kockázatát azoknál a személyeknél, akik korábban nem estek át a betegségen, azoknál viszont nem, akik voltak Covidosok. Magyarra fordítva ez lényegében azt jelenti, hogy a fertőzés után semmi értelme felvenni a vakcinát, ugyanis nem leszünk tőle védettebbek.

Bár a tanulmánynak nem volt tisztje megbecsülni a koronavírus-fertőzés elleni immunitás hosszát, a tudósok azt figyelték meg, hogy a korábban fertőzött személyek a tünetek megjelenése után legalább 10 hónapig védettek maradtak a COVID-19 ellen.

„Ez a tanulmány azt mutatja, hogy a koronavírus fertőzésen átesett személyek jó eséllyel nem kapják el újra a betegséget, függetlenül attól, hogy beoltják-e őket vagy sem”

- fogalmazott a Cleveland Clinic egyik vezető professzora, a tanulmány társzerzője, aki szerint fel lehetne pörgetni az oltási kampányokat azzal, hogy csak a védtelen személyeknek adnak vakcinát, és fertőzésen átesett személyeknek nem, mivel ők legalább fél évig képtelenek újrafertőződni.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?