KÜLFÖLD

Erről álmodoznak a török-görög határt ostromló migránsok

A Bild című német napilap munkatársai ellátogattak a török-görög szárazföldi határhoz, ahol migránsokat kérdeztek arról, hogy mi a céljuk. Szinte kivétel nélkül azt válaszolták, hogy egy jobb életre vágynak Németországban.
címkék:
  • Szerző: WM

Fatima például egyből azzal kezdet az újságíróknak, hogy ő Szíriából menekült el a férjével és a négy gyermekével.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Most várom az ötödik gyereket. Berlinbe akarunk menni, abban bízom, hogy a németek befogadnak

– mesélt reményiről Fatima. A nő barátnője szintén a német fővárosba vágyik, ahol már a négy testvére korábban letelepedett. Ezen a ponton talán érdemes megjegyezni, hogy a pár nappal ezelőtt írt arról, hogy 2019-ben a berlini lakosok 35 százaléka migrációs hátterű volt. Ebből a két megszólalásból talán jól érthető az oka. Egy iraki nő arról beszélt, hogy nem akar Görögországban maradni, mert ott nincsen jövője a gyermekeinek. Ő szintén Németországba igyekszik, de azt sem bánná, ha végül csak a franciák fogadnák be őket.

A legtöbben Németországba szeretnének eljutni.
Fotó: Picture Alliance

A 22 éves Mohamed fél évvel ezelőtt hagyta el Szíriát, és jelenleg Leszboszon várakozik, hogy Németországba mehessen. Egy 37 éves kétgyermekes anya múlt pénteken ért a görög határhoz, de még nem sikerült átjutnia. Németországba vágyik, ahol a gyermekei jobb oktatásban részesülhetnének. Egy hatgyermekes szíriai házaspár az osztrák ÖSTERREICH nevű napilap munkatársának nyilatkozott.

Sokan családostúl indult útnak.
Fotó: Picture Alliance

Öt éve élünk Törökországban, és amikor meghallottuk, hogy a kormány megnyitja a kapukat, akkor a görög határhoz siettünk. Most itt várakozunk, és reméljük, hogy valamelyik eu-s ország befogad minket

–fejezte ki reményeit a családfő. Az elmúlt napokban több szakértő is arról beszélt, hogy az év végéig akár bevándorlók millió próbálhatnak meg bejutni az Európai Unió területére.

címkék:
És ezeket olvastad már?