KÜLFÖLD

Erdélyben megindult a vakcinaturizmus, ezért kell trükközni

Népsűrűség és nem a jelentkezők száma alapján osztják el a vakcinákat Romániában, így egyes településeken szabályosan vadászni kell az oltási időpontra, másutt száznál is több szabad hely van. Nem csoda, hogy többen pár száz kilométert is levezetnek, hogy mielőbb védettséget szerezzenek a koronavírussal szemben.
  • Szerző: Ripost

Hosszú órákat is hajlandóak utazni azok az erdélyiek, akik az oltási kampány második szakaszában jogosultak a vakcinára. Az utazás oka, hogy dél-keleti szomszédainknál az oltóanyagot népsűrűség és nem oltási kedv alapján kapják a megyék. Így vannak olyan térségek, ahol hatalmas a kereslet, máshol viszont kevés a jelentkező. Ráadásul a lehetőség is adott, hogy az emberek ne a lakhely szerinti oltóközpontba menjenek a vakcináért, ezt pedig sokan kihasználják.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

Kolozs megyéből mennek a legtöbben máshova oltatni. Kolozsváron szinte folyamatosan tele van a lista, jelenleg a regisztrációs felület szerint nincs szabad hely. A helyzet akkor változhat, ha újabb adag vakcina érkezik a településre.

Ugyanez a helyzet Nagyváradon is. Sok vidéki városban viszont – főleg Székelyföldön és Szilágy megyében – 100 felett van a szabad helyek száma. Mivel a román vakcinahonlapon látszik, melyik oltóközpontban hány szabad hely van, lehet előre tervezni, hogy hová érdemes menni. Aki bevállalja az utazást, annak kétszer kell útra kelnie, a román szabályok szerint ugyanis ugyanott kell jelentkezni a második vakcinára, ahol az elsőt megkapta az ember.

Fotó: MTI

Az oltási hajlandóság egyébként azokban a megyékben a legnagyobb, ahol a legszigorúbbak a korlátozások. Romániában színkódok szerint alakulnak a szabályok, a nemrég még vörös zónába tartozó Kolozsváron sokkal szigorúbbak az előírások, mint a zöld zónába tartozó Székelyföldön, így az előbbiben nagyobb is az oltási hajlandóság.

Európa-szerte eltérőek az oltási tervek

Nyugdíjasokkal kezdett Ausztria

Nyugati szomszédainknál az első fázisban a 65 év felettiek kapják meg az oltást, közülük is az idősotthonokban lakók élveznek előnyt. A tervek szerint februárban léphetnek a második szakaszba, akkor az egészségügyi dolgozók és a krónikus betegek kaphatják meg a vakcinát. A Der Standard becslései szerint ekkor a hatósági személyeknek, az élelmiszeriparban dolgozóknak és a pedagógusoknak is felajánlhatják a védőoltást. Az utolsó, harmadik fázis leghamarabb áprilisban kezdődik.

Fotó: Getty Images

Románia: Katonák, taxisok, tanárok

Romániában először az egészségügyi és szociális intézmények személyzete és gondozottjai kapták meg a védőoltást. Január 15-től a 65 év felettiek, a krónikus betegségben szenvedők, valamint a társadalom számára kulcsfontosságú ágazatokban dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni védőoltást. Utóbbi csoportba sorolták az államigazgatásban dolgozókat, a rendfenntartó erőket, az alapvető élelmiszerek előállítóit, forgalmazóit, az energiaiparban, szemétszállításban dolgozókat, a gyógyszerészeket, az áru- és személyszállítókat, tanárokat, papokat és veszélyeztetett újságírókat.

Fotó: Daniel Mihailescu / AFP

Szlovákia: Orvosok, ápolók és 85 év felettiek

Szlovákiában a részletes oltási terv 11 szakaszból áll. Első helyen az egészségügyben és a szociális otthonokban dolgozók, a második fordulóban a 85 évnél, a harmadikban a 75 évnél, a negyedikben pedig a 65 évnél idősebbek juthatnak védőoltáshoz. Az ötödik körben következnek a súlyos betegségben szenvedők, köztük az onkológiai páciensek.

Fotó: AFP

Ukrajna: Februárban kezdik

Az ukránoknál elsőként a frontvonalban dolgozó egészségügyisek kapják meg a vakcinát. Őket követik a katonák, a szociális szférában dolgozók, majd az idősotthonok lakói és dolgozói. A harmadik fázisban a pedagógusok és a 60 év felettiek kapják meg a védőoltást.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?