KÜLFÖLD

Egy bordélyháznak használt romos palota kertjében rejtőzhet a nácik elveszett aranya

A Harmadik Birodalom bukása előtti hónapokban a nácik ismeretlen helyeken rejtették el az ország aranykészletének jelentős részét. Az elmúlt 75 évben sok kincsvadász eredt a több száz tonna nemesfém nyomába, de az sosem került elő. Egy nemrég napvilágot látott napló alapján most mégis esély mutatkozik arra, hogy ráleljenek a kincsre.

Egy maroknyi vállalkozó szellemű kincsvadász a jövő héten 48 hatalmas „krátert” fog ásni egy délnyugat-lengyelországi kis falucska szélén található elhagyatott kastély kertjében, mivel meggyőződésük, hogy valahol ott rejtették el a a Harmadik Birodalom aranykészletének egy részét a Schutzstaffel (SS) katonái a II. világháború utolsó heteiben – írja a lengyel sajtóra hivatkozva a Daily Mail interentes kiadása.

Az 1938-as Anschluss, Ausztria bekebelezése, valamint Csehország 1939 márciusában történt megszállása után az osztrák, illetve a cseh nemzeti bank aranykészletét a nácik lefoglalták, majd Berlinbe szállították a Reichsbank széfjeibe. A Németország által mintegy tucatnyi megszállt országból szintén jelentős mennyiségű arany és különböző műkincsek kerülte a nácik birtokába a második világháború kitörése után. A téma szakértői szerint mai árfolyamon számítva mintegy 650 millió dollár, azaz körülbelül 1950 milliárd forint értékű aranyat lopkodtak össze a nácik Európában.

A világháború végén, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a Harmadik Birodalom bukásra van ítélve, a Reichsbank páncélszekrényeiben őrzött aranyat vonatokra pakolták és ismeretlen helyekre szállították. A kincsek nagy részéről a mai napig nem tudni, merre lehetnek. Utoljára 1945 februárjában került elő birodalmi arany, amikor George Patton amerikai katonatiszt és csapata 20-30 tonna nemesfémre bukkant a Berlintől 200 kilométerre fekvő Merkers közelében, egy használaton kívüli földpát-bányában.

Dwight Eisenhower amerikai tábornok, a szövetséges csapatok parancsnoka ellenőrzi a zsidóktól elkobzott és a bányában elrejtett aranytárgyakat, 1945. május 3-án.

A nácik eltűnt aranya természetesen sok ember fantáziáját megmozgatta már az elmúlt 75 évben, de ez idáig senkinek sem sikerült hitelt érdemlő bizonyítékokat találnia arról, hogy merre lehetnek a kincsek. Nemrég azonban előkerült egy Waffen-SS-tiszt naplója, melyben egy „Michaelis” álnéven író férfi részletesen elmeséli, hogy a halálosztag első embere, Heinrich Himmler hova rejtette el Európában a nácik aranyát. A naplóban összesen 11 helyszín kerül bemutatásra, ahol ékszerek, arany, műtárgyak és egyéb vallásos ereklyék vannak eldugva.

A dokumentum szerint az egyik ilyen lelőhely a Minkowskie nevű lengyel falucska szélén található 18. századi kastély, ami a világháború alatt bordélyházként üzemelt, az SS tisztek pedig rendszeresen járták oda szórakozni.

A Minkowskie határában található kastély. Itt fognak ásatásokat végezni hamarosan a náci kincsek után kutatva.

Úgy tudni, hogy a náci kincsek lelőhelyéről szóló naplót egy szabadkőműves páholy őrizte a második világháború után, de tavaly eladományozták a Sziléziai Híd nevű kincsvadász alapítványnak. A szervezet szóvivője, Roman Furmaniak elmondta: A napló alapján a minkowskie-i palota kertjében egy hatalmas gödröt ástak a nácik, elrejtették benne az aranyat, majd robbantással betemették a visszavonulásuk előtt.

A Sziléziai Híd nevű kincsvadász alapítvány szóvivője, Roman Furmaniak és a náci kincsek rejtekhelyeiről beszámoló napló.

„Minden szükséges engedélyünk megvan ahhoz, hogy megkezdjük az ásatásokat. Folyamatosan együttműködünk a Kulturális Minisztériummal és az örökségvédelmi hatóságokkal. Összesen 11 helyszínről van tudomásunk a napló alapján, ahol náci kincsek lehetnek, de mind közül ennek a legkönnyebb a feltárásra. Ezért kezdünk itt”

- fogalmaz Roman Furmaniak, aki azt is elmondta, hogyha aranyat vagy műkincseket találnak a palota udvarán, akkor azt természetesen visszajuttatják a jogos tulajdonosoknak vagy örökösöknek.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?