KÜLFÖLD

Magához tért és megszólalt az 5 éves kisfiú, aki egész családját elveszítette a drótkötélpálya-balesetben

Egyedül ő élte túl az észak-olaszországi szörnyű balesetet, most a torinói kórházban ápolják.
  • Szerző: Ripost

Lezuhant az észak-olaszországi Stresa település és a Mottarone-hegy között működő drótkötélpályás felvonó egyik fülkéje vasárnap, a balesetben tizennégyen életüket vesztették. Az egyetlen túlélő egy 5 éves kisfiú, aki az egész családját elveszítette.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Mint ahogy azt a megírta, a vonat éppen megérkezett volna a Mattorni végállomásra, amikor rejtélyes ok miatt elszakadt a drótkötél és a kabint egyik pillanatról a másikra elnyelte a mély. Marcella Severino stresai polgármester szerint a fülke a földnek csapódva legurult egy lejtőn és két-háromszor átfordult, mielőtt a fáknak ütközve megállt volna. Hozzátette, hogy egyes áldozatok a kabin roncsai közé szorultak, míg mások kiestek.

15 ember utazott a kabinban, két gyermeket súlyos sérülésekkel a torinói kórházba szállítottak, egyikük azonban később belehalt sebeibe. Egy ötéves gyerek maradt csak életben.

Az ötéves Eitan Birant, aki egyedüliként túlélte az észak-olaszországi Lago Maggiore-tóra néző Mottarone-hegynél történt drótkötélpálya-balesetet, továbbra is a torinói kórházban ápolják, de a legfrissebb hírek szerint már eszméleténél van és kommunikál.

Eitan az egész családját elveszítette a szerencsétlenségben: szülei mellett öccse és nagyszülei is meghaltak. Miután a kisfiú magához tért a kórházban, azonnal a szülei felől érdeklődött – írja a Paraméter.

Három olaszországi család már jelezte, hogy szükség esetén adoptálnák az árván maradt fiút. Nagynénje, Aya vele van a kórházban, és vélhetően a felépülését követően magához is veszi Eitant. A fiú elhunyt hozzátartozóit már eltemették Izraelben.

családját elveszítette

A szerencsétlenség megmozgatta az Olaszországban élő zsidó közösséget, amely gyűjtést szervezett a fiú megsegítésére. Eddig kb. 50 ezer dollárt (több mint 40 ezer euró, több mint 12 millió forint) szedtek össze.

Mario Draghi olasz miniszterelnök részvétét fejezte ki a tragikus szerencsétlenségben elhunytak hozzátartozóinak. Twitter-oldalán azt írta, hogy felvette a kapcsolatot a mentőegységekkel. Az olasz kormány egy vizsgálóbizottságot hoz létre a baleset okainak feltárására.

Nemrég nyitották újra

Miután a koronavírus-járvány az Alpokat is utolérte, a karanténintézkedések miatt a sípályákat, így a függővasutat is leállították. A vasutat április 24-től vehették birtokba ismét a turisták. A drótkötélpályás felvonó 20 percenként közlekedik Stresa és a Mottarone-hegy között. Információk szerint egyelőre rejtély, hogy a baleset hogyan történt, a kellemes időjárás miatt ugyanis rengeteg turista jutott fel vasárnap ilyen módon a hegyen kialakított kilátóra, hogy megcsodálhassák az Alpok déli lábainál található Lago Maggiore tavat.

Nem ez volt az első függővasút-baleset

Az olasz hatóságok szerint 20 éve volt utoljára hasonló baleset. A 2001-ben történt szerencsétlenség azonban nem volt ilyen súlyos: a kabin tartódrótja elszakadt, de a 40 turistát akkor le tudták hozni a magasból haláleset nélkül. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a drótkötélpályát 2014-ben zárták be karbantartásra, és csak 2016-ban nyitották újra.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?