KÜLFÖLD

Csak a sikoly maradt: egyre több a halott a rejtélyes felvonóbaleset után

Lezuhant az észak-olaszországi Stresa település és a Mottarone-hegy között működő drótkötélpályás felvonó egyik fülkéje vasárnap, a balesetben legfrissebb értesülések szerint legalább tizennégyen életüket vesztették – közölték az olasz hatóságok.
  • Szerző: Ripost

Csak a sikoly és a gyász maradt, miután lezuhant egy függővasút kabinja. Egyelőre nem tudni, hogyan zuhanhatott le az észak-olaszországi Stresa település és a Mottarone-hegy között működő drótkötélpályás felvonó egyik fülkéje vasárnap.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Mario Draghi olasz miniszterelnök részvétét fejezte ki a tragikus szerencsétlenségben elhunytak hozzátartozóinak. Twitter-oldalán azt írta, hogy felvette a kapcsolatot a mentőegységekkel. Az olasz kormány egy vizsgálóbizottság létrehozását jelentette be a baleset okainak feltárására.

Száz métert zuhant

A vonat éppen megérkezett volna a Mattorni végállomásra, amikor rejtélyes ok miatt elszakadt a drótkötél és a kabint egyik pillanatról a másikra elnyelte mély. Marcella Severino stresai polgármester szerint a fülke a földnek csapódva legurult egy lejtőn és két-háromszor átfordult, mielőtt fáknak ütközve megállt volna. Hozzátette, hogy egyes áldozatok a kabin roncsai közé szorultak, míg mások kiestek.

A legújabb értesülések szerint tizenöt ember utazott a kabinban, két gyermeket súlyos sérülésekkel a torinói kórházba szállítottak, egyikük azonban később belehalt sebeibe. Egy ötéves gyerek továbbra is életveszélyes állapotban van. A mentőegységek szerint a halálos áldozatok között van egy négytagú izraeli család és egy iráni állampolgár is.

Mivel a meredek terepviszonyok akadályozták a mentést, ezért a hatóságok lezárták a több mint 1400 méter magas Mottarone-hegyre vezető utakat. A vonatbaleset helyszínére mentőhelikoptereket is küldtek, hogy megkönnyítsék a mentést – írja a lap.

Nemrég nyitották újra

Miután a koronavírus-járvány az Alpokat is utolérte, a karanténintézkedések miatt a sípályákat, így a függővasutat is leállították. A vasutat április 24-től vehették igénybe birtokba a turisták. A drótkötélpályás felvonó 20 percenként közlekedik Stresa és a Mottarone-hegy között. Információk szerint egyelőre rejtély, hogy a vonatbaleset hogyan történt, a kellemes időjárás miatt ugyanis rengeteg turista jutott fel vasárnap ilyen módon a hegyen kialakított kilátóra, hogy megcsodálhassák az Alpok déli lábainál található Lago Maggiore tavat.

Nem ez volt az első függővasút-baleset

Az olasz hatóságok szerint 20 éve volt utoljára hasonló baleset. A 2001-ben történt baleset során szerencsére nem történt ilyen nagy tragédia: a kabin tartódrótja elszakadt, de a 40 turistát akkor a magasból ki tudták menteni halálos eset nélkül. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a drótkötélpályát 2014-ben zárták be karbantartásra, és csak 2016-ban nyitották újra.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?