KÜLFÖLD

Bejelentették: brutális szigorítások jönnek Ausztriában, Európában is egyre csak durvul a helyzet

A nap 24 órájára kiterjesztették a kijárási korlátozások érvényességét.
  • Szerző: Ripost

További szigorításokat léptetnek életbe Ausztriában, amelyek célja a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése – jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár szombati sajtótájékoztatóján.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI

  • Bezárnak és digitális oktatásra állnak át az iskolák.
  • Csak a létfontosságú árucikkekkel kereskedő üzletek maradhatnak nyitva.
  • Nem fogadhatnak vendéget a kozmetikusok, masszőrök, illetve fodrászok.
  • A nap 24 órájára kiterjesztették a kijárási korlátozások érvényességét.

Az új intézkedések kedden nulla órakor lépnek életbe, és egyelőre december 6-áig lesznek hatályban – írja az MTI.

Kurz elmondta: az a célja, hogy a mostani szigorú óvintézkedésekkel megmentse a karácsonyi időszakot.

A kancellár szerint azért van szükség további korlátozásokra, mert az eddigi intézkedések nem csökkentették megfelelő mértékben a fertőzöttek számát. Egyes tartományokban, például Karintiában, Vorarlbergben és Felső-Ausztriában még mindig robbanásszerű növekedés figyelhető meg – tette hozzá.

Kurz azt kérte az osztrákoktól, hogy lehetőség szerint legfeljebb egy emberrel találkozzanak. „Minden egyes társas érintkezés eggyel több a kelleténél” – mondta. Az osztrák vezető egyúttal biztosította a lakosságot arról, hogy az iskolákban és az óvodákban indokolt esetben igénybe vehető marad a gyermekfelügyelet.

A kereskedők ágazattól függően 20-60 százalék közötti állami kompenzációra számíthatnak a bevételkiesés miatt – mondta el Werner Kogler alkancellár. Ausztriában az elmúlt napokban megdőltek a fertőzöttségi rekordok, és fokozódott az egészségügyi rendszer leterheltsége. Szakértők kifogásolták, hogy a november elején életbe léptetett szigorítások ellenére nem javult a helyzet.

A csaknem 9 millió lakosú országban eddig 191 228 fertőzöttje és 1661 halálos áldozata van a koronavírusnak.

Egyre súlyosabb a koronavírus-járvány egész Európában, különös tekintettel a déli államokra, Olaszországra, Spanyolországra és Törökországra (azon belül is Isztambulra). Ugyanakkor Franciaországban sem javul a helyzet, a szakemberek november második felére várják a csúcspontot. Belgium még mindig az EU legfertőzöttebb országa, világszinten pedig a negyedik.

Spanyolországban a koronavírussal összefüggő megbetegedések miatt kórházi kezelésre jelenleg mintegy 20 ezren szorulnak, ami az ellátási kapacitások 16 százalékát jelenti. Intenzív terápiára több mint 3 ezer páciensnek van szüksége, ezeken az osztályokon átlagosan 32 százalékos a COVID-betegek aránya.A régiók többségében az átlagot meghaladó a leterheltség. A legsúlyosabb a helyzet Katalóniában, Kasztília-Leónban és Murciában.

A kasztíliai Burgos városának kórházában november 10-től felfüggesztették az összes nem életmentő műtétet, mivel a kórház koronavírus-részlege telítődött, ezért további helyeket kell átadni a koronavírusos betegeknek. Az El Mundónak november 14-én nyilatkozott a koronavírus-helyzettel kapcsolatosan a város polgármestere, Daniel de la Rosa. Elmondta, hogy a helyzet nem javult, a 175 ezres Burgosban, 100 ezer főre vetítve az elmúlt 7 napban 900 új fertőzést regisztráltak. Hozzáfűzte: a járvány miatt a városban lényegében minden közintézményt bezártak, még Burgos híres katedrálisát is.
Az orvos- és nővérhiány Spanyolországban is általános probléma. 1 millió főre vetítve az EU negyedik legfertőzöttebb állama Spanyolország, halálozások tekintetében azonban a második, világszinten pedig az ötödik.

Belgiumban a legnagyobb problémát az okozza, hogy nincs elég orvos és ápoló, ráadásul lélegeztetőgépekből, illetve ezeket kezelő szakemberekből is hiány van. Éppen ezért szakképzetlen önkéntesek toborzásába fogtak, akik ápolói feladatokat fognak ellátni.

A BBC október végi beszámolója alapján Liège városának COVID-kórházában a dolgozók harmada fertőződött meg, de ennek ellenére az intézmény vezetése még október végén arra kérte őket, hogy amennyiben nem rendelkeznek tünetekkel, akkor menjenek vissza dolgozni. Mivel az országban kevés a kórházi ágyak száma, ezt úgy oldják meg, hogy elhalasztják a nem életmentő műtéteket, így helyek szabadulnak fel.

November 5. és 11. között napi átlagban 520 személyt szállítottak kórházba – írja a Brussels Times. Az elvégzett tesztek pozitivitási rátája ebben az időszakban 23,7 százalékos volt.

Belgium továbbra is világszinten a negyedik legfertőzöttebb ország, az EU szintjén pedig az első. A koronavírussal összefüggő halálozások tekintetében világszinten a második, az EU-ban pedig az első.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?