KÜLFÖLD

Az amerikai baloldal olyan választási törvényt fogadott el, amivel örökre bebetonozhatják a győzelmüket

A törvény elfogadása előtt 20 állam főügyésze minősítette alkotmányellenesnek a jogszabályt.

Az amerikai szövetségi törvényhozás demokrata többségű alsóháza egyhangú republikánus ellenzéssel szemben – helyi idő szerint – szerdán este 220:210 arányban megszavazta a választási rendszer alaposan átalakításáról szóló törvénytervezetet – írja a Breitbart.

A tervezet egyebek között:

  • enyhítené a szavazásra jogosultakkal szemben támasztott jogi feltételeket,
  • a szavazókörzetek határait nem az egyes tagállamok, hanem csak független bizottságok szabhatnák át,
  • kibővítené a választói regisztrációt (pl. automatikus és aznapi regisztráció) és a szavazáshoz való hozzáférést (pl. levélszavazás és korai szavazás),
  • felgyorsítaná a börtönből szabadult bűnözők szavazáshoz való hozzáférését,
  • megnehezítené a választópolgárok névjegyzékből való eltávolítását
  • és átláthatóbbá tenné a kampányfinanszírozást, mert a jelenlegi szabályok szerint a vagyonos támogatók névtelenül segíthetik elő politikai céljaik elérését.

Maryland 3. választókörzetének demokrata párti képviselője, John Sarbanes, a tervezet kezdeményezője a szavazás előtt a törvényhozás épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a cél a választásokból hosszú ideje kihagyott és kizárt amerikaiak újrabevonása.

A republikánusok szerint azonban a törvény megfosztaná a tagállamokat az összes választás lebonyolítására vonatkozó jogától, így kevésbé lehetne tetten érni a csalást, és a demokratáknak csak az a céljuk a tervezettel, hogy növeljék szavazóbázisukat. És ezt úgy kívánják elérni, hogy boldog boldogtalannak előre kiküldik a szavazócédulákat postai úton, illetve lehetővé teszik a bizonytalan státuszú személyek számára a szavazást, akiknek még fényképes igazolványt sem kell bemutatni ehhez.

„Az olyan államokban, mint Alabama vagy Texas, ahol választói igazolvány felmutatásához kötik a szavazást, akár el is lehet felejteni ezt, mert ez a szövetségi törvény felülírná az összes állami választói személyazonosító törvényét, így azok nem hajthatóak végre”

– fogalmazott Hans von Spakovsky az Örökség Alapítvány nevű agytröszt jogi elemzője.

Mo Brooks alabamai képviselő szerint a demokraták egyértelműen a választási csalások fokozására kívánják használni a törvény adta lehetőségeket. A republikánus politikus kijelentette: „a szocialisták megpróbálják széles körben elérhetővé tenni a levélszavazást, ami a választási csalások legfontosabb eszköze, és arra törekszenek, hogy megsemmisítsék a választáshoz szükséges fényképes azonosítási követelményeket.”

Lauren Boebart Colorado republikánus párti képviselője azt mondta egy múlt héten adott interjúban, hogy „a demokraták föderalizálni (államosítani) akarják az ország választási rendszerét, minden hatáskört elvéve ezzel tagállamoktól, hogy örök időkre bebetonozhassák a választási győzelmüket.”

A Fox News arról adott hírt, hogy a tervezet elfogadása előtt pár órával húsz államügyész írt alá egy nyílt levelet, melyben számos okból kifolyólag alkotmányellenesnek nyilvánították a választási törvény módosítását. A levél kezdeményezője, Todd Rokita indiana-i legfőbb ügyész szerint „nagyon ijesztő, amit a demokraták csinálnak, a tervezet pedig egy nyílt támadás a választás integritása ellen.”

Fontos megjegyezni, hogy az amerikai törvényhozás felsőházában nagy valószínűséggel nem fogják elfogadni a tervezetet, ugyanis a száz tagú szenátusban minumum 60 támogató voksra lenne szükség ehhez, de a demokraták a két függetlennel együtt is csak ötvenen vannak, tehát meg kell győzniük még legalább tíz republikánust.

Ennek kicsi az esélye, ezért a Demokrata Párt szélsőbaloldali szárnyának képviselői már fel is vetették annak a lehetőségét, hogy ha nem sikerül elég nagy támogatást szerezni a tervezetnek a felsőházban, akkor majd átírják a jogszabályokat, hogy az egyszerű többség is elég legyen az elfogadásához.

A törvénytervezetnek egyébként azért van nagy jelentősége most, mert a népszámlálási hivatal az idén adja át a friss adatokat az egyes tagállamoknak, melyek alapján átrajzolják majd a szavazókörzeteik határait, hogy a 2022. novemberi félidős választásokon már az új rendszerben szavazzanak az amerikai választópolgárok.

A félidős választásokon a képviselőház összes, a szenátusban pedig 34 mandátumáért folyik majd a küzdelem. Minden állam más feltételeket és eljárást alkalmaz a szavazókörzetek átrajzolásakor, és általában ez annak a pártnak kedvező, amely az adott államban hatalmon van.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?