KÜLFÖLD

Angela Merkel: ha én egyszer kinyitom a számat...

A német szövetségi kormány folyamatosan egyeztet a tartományok vezetőivel. A legutóbbi tárgyaláson éles vita folyt, szokatlan módon még Angela Merkel kancellár is kiakadt.
címkék:
  • Szerző: WM

Németország 16 különálló tartományból áll, így előfordul, hogy az érdekeik mások. Hamburgban sokszor máshogy látják a helyzetet, mint Berlinben vagy Münchenben. Angela Merkel német kancellár egyik legfőbb feladata, hogy a nézeteltéréseket tompítsa, és egységes megoldásokat alakítsanak ki.

A kompromisszumok kialakítása azonban a koronavírus-járvány idején egyre bonyolultabbak. Egy keddi, zárt körű megbeszélésen a tartományok vezetői kritikával illeték a szövetségi kormányt, amiért csak kevés vakcina érkezett az országba.

Angela Merkel
Fotó: afp

A Bild című német napilap egy, a részleteket ismerő bennfentestől megtudta, hogy a mindig nyugodtnak tűnő Angela Merkel sem hagyta szó nélkül a kritikákat. A kancellár szerint ugyanis tartományi szinten is sok vaj van a politikusok füle mögött. Az informátor idézte is Merkelt:

Ha én egyszer elkezdenék beszélni az ebben a körben lévő emberek hibáiról. Ha én egyszer ezeket nyilvánosságra hoznám...

A kancellár figyelmeztette a tartományi miniszterelnököket, hogy magukkal szemben is legyenek annyira kritikusak, mint másokkal. A megbeszélés eredményeképpen végül sikerült megállapodni abban, hogy tovább szigorítanak az országban a járvány miatt hozott intézkedéseken. Közben pedig úgy tűnik, hogy Angela Merkel saját kézbe veszi az irányítást, a jövőben ugyanis már nem Jens Spahn egészségügyi miniszter dönt vakcinakérdésekben. Kedden Angela Merkel telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel arról, hogy a két ország közösen állítson elő Covid elleni vakcinát.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?