KÜLFÖLD

Amerikai elnökválasztás: a világűrből fog szavazni a NASA egyik asztronautája

Kate Rubins amerikai űrhajós azért igényelt szavazólapot a Nemzetközi Űrállomásra, hogy szavazásra buzdítsa honfitársait.

A NASA egyik asztronautája, Kate Rubins a Nemzetközi Űrállomásról (ISS) fogja leadni szavazatát a november harmadikán esedékes amerikai elnökválasztáson – írja az Associated Press (AP) amerikai hírügynökség.

A 41 éves Rubins jelenleg a Moszkvától 25 kilométerre északkeletre található, úgynevezett Csillagvárosban (Zvjozdnij gorodok) tartózkodik a Jurij Gagarin Űrhajóskiképző Központban. Az amerikai asztronauta – két orosz társával, Szergej Rizsikov és Szergej Kud-Svercskov űrhajósokkal együtt – itt készül fel az október közepén esedékes kilövésre, illetve arra a hat hónapra, melyet a Nemzetköz Űrállomáson fog tölteni. Rubins tehát épp a földfelszín felett 320 kilométerre keringő ISS-en lesz, amikor az amerikai szavazópolgárok az urnák elé járulnak, hogy az országuk jövőjéről döntsenek.

Az asztronauta a NASA-nak és a választást bonyolító állami szerveknek is jelezte a hétvégén, hogy voksolni szeretne a világűrből. Saját bevallása szerint a tettével elsősorban példát szeretne mutatni a Földön tartózkodó honfitársainak.

„Azt hiszem, ha mi innen az űrből meg tudjuk oldani a szavazást, akkor a földi embereknek sem okozhat ez majd gondot. A demokráciánk szempontjából kritikus a szavazáson történő részvétel. Megtiszteltetésnek tartom, hogy az országom a világűrben is lehetővé teszi a voksolást„ – fogalmazott a sajtónak Rubins.

A világűrből történő voksolás nem teljesen magától értetődő folyamat az Egyesült Államokban. Kate Rubinsnak is csak azért teheti ezt meg, mert texasi illetőségű. A déli állam törvényhozása ugyanis 1997-ben elfogadott egy jogszabályt, mely lehetővé teszi, és lépéről lépésre meghatározza az ”űrvoksolás„ menetét. A folyamat leginkább a földi levélszavazásra hasonlít: a választást lebonyolító állami hatóság küld egy titkosított e-mailt az űrben tartózkodó választópolgár számítógépére, ami tartalmazza a szavazólapot is. Az űrhajósnak ezt kell kitöltenie és visszaküldenie a hivatalnak.

Űrszavazás egyébként többször is előfordult már a történelem során. Például maga Rubins, és egyik társa, Shane Kimbrough is így voksolt a 2016-os amerikai elnökválasztás alkalmával.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?