KÜLFÖLD

A YouTube teljes betiltását helyezte kilátásba az orosz médiahatóság

A YouTube letiltott, Oroszország ultimátumot adott, Németország lapít. Hatalmas hullámokat vert a nemzetközi porondon az amerikai videómegosztó portál legújabb döntése.

A YouTube teljes betiltását helyezte kilátásba az orosz médiahatóság (Roskomnadzor), miután a Google tulajdonában lévő videómegosztó portál előzetes figyelmeztetés nélkül törölte az állami finanszírozású Russia Today (RT) nemzetközi orosz hírportál két német nyelvű csatornáját is arra hivatkozva, hogy azokon félrevezető információkat terjesztettek a koronavírus elleni védőoltásokról - írja a RT angol nyelvű kiadása.

A YouTube kedden először a Russia Today hivatalos német nyelvű csatornáját törölte, majd egy másik, szintén a hírportál által szerkesztett csatornát is eltüntettek az éterből. Mindkét esetben az volt a hivatalos indoklás, hogy a felületeken félretájékoztató tartalmakat tettek közzé a járvánnyal kapcsolatban.

„A YouTube-nak mindig is világos közösségi irányelvei voltak, amelyek körvonalazzák, hogy mi megengedett a platformon. A Russia Today német nyelvű csatornája megpróbálta megkerülni a csatorna törlését azzal, hogy egy másik csatornán is közzétették a tiltott tartalmat, és ennek eredményeként mindkét csatornát megszüntettük a felhasználási feltételek megsértése miatt”

- mondta a német közmédiának a videómegosztó portál regionális szóvivője, aki azt is hozzátette, hogy eszük ágában sincs megváltoztatni a döntésüket.

A Russia Today német nyelvű YouTube-csatornája (RT DE) a negyedék legnagyobb hatású hírcsatorna volt Németországban a törlése pillanatában. Szakértők szerint ez igencsak zavarta a német médiapiaci szereplőket. (Forrás: Twitter)

Orosz részről a törlések nem maradtak válasz nélkül: szerda reggel a Roskomnadzor lényegében ultimátumot küldött a YouTube anyavállalatának, a Google-nek. Levelükben a Russia Today által működtetett csatornákra vonatkozó minden korlátozás feloldását követelik, mivel ennek elmulasztása az orosz törvények megsértését jelentené, ami akár a YouTube betiltáshoz is vezethetne.

„Abban az esetben, ha a YouTube tulajdonosa nem tesz eleget a figyelmeztetésnek, a jogszabályok lehetővé teszik számunkra, hogy intézkedéseket hozzunk, beleértve a platformhoz való hozzáférés teljes vagy részleges blokkolását”

- olvasható a médiahatóság levelében, melyre a YouTube egyelőre nem reagált.

Kedden az orosz külügyminisztérium egyébként „példátlan információs agressziónak, cenzúrának, valamint a szólásszabadság elnyomásának” nevezte a YouTube döntését egy közleményben, melyben külön kihangsúlyozták, hogy a videómegosztó portál valószínűleg a német hatóságok nyomására törölték az RT csatornáit.

Margarita Simonyan, az Russia Today főszerkesztője egy Twitter-bejegyzésben úgy reagált a tiltásra, hogy „ez egy igazi médiaháború, amelyet Németország hirdetett Oroszországgal szemben.”

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A hólabdától a kókusztortáig
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?