KÜLFÖLD

Elképesztő elismerés: 300 milliós díjat kapott Karikó Katalin és két kollégája

Most érkezett: ősszel veheti át az Egyesült Államok egyik legrangosabb elismerését a magyar biokémikus, a vakcina anyja, Karikó Katalin.
  • Szerző: Ripost

Idén adják a jubileumi 20. Albany Medical Center Prize, azaz az Albany Egészségügyi Központ díját: a hagyományosan 500 ezer dolláros (mintegy 150 millió forint) pénzjutalommal járó elismerésnek idén kivételesen a dupláját – 1 millió dollárt, ami mintegy 300 millió forintnak felel meg – adományozzák a díjazottaknak: Karikó Katalin, a vakcina anyja és két orvostársa kapja az elismerést.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Karikó Katalin

Karikó Katalin (Fotó: MTI)

Mint a hivatalos bejelentés írja:

Az Albany Med ma bejelentette a 2021-es Albany-díj adományozottjait, elismerve három úttörő tudóst, akiknek felfedezései innovatív fejlődéshez vezettek az orvostudományban, beleértve a Covid-19 elleni védőoltásokat is. A 202 -es Albany Orvosi Központ Orvosi és Biomedikai Kutatási Díját, amely a 20. évfordulóját ünnepli, az alábbi ősszel nyújtják át a díjazottaknak: Barney S. Grahamnek, Karikó Katalinnak és Drew Weissmannak.

Az indoklás szerint dr. Barney S. Graham kutatásai az optimális immunogén struktúrát vizsgálják a hatásos semlegesítő válaszok kiváltásához. Dr. Karikó és dr. Drew Weissman kutatásai pedig a nukleinsavak módosítására, illetve RNS-terápiák és vakcinák kifejlesztésére összpontosítanak. Eredményeik együttesen a hatékony és biztonságos oltások gyors kifejlesztéséhez vezettek a Covid-19 járvány ellen.

Az Albany-díj 2001-es megalakulása óta az éves 500 000 dolláros díjat azoknak ítélik oda, akik megváltoztatták és pozitívan befolyásolták az orvosi kutatások menetét. 2020-ban a program szünetelt a járvány miatt, és idén az Albany-díjasok egymillió dollárt kapnak, ami kétszerese a szokásos összegnek. Az Egyesült Államok egyik legjelentősebb orvostudományi és tudományos díját, az Albany-díjat szeptember 22-én, szerdán adják át a New York-i Albanyban tartott ünnepségen – olvasható a hivatalos közleményben.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?