INSIDER

Karikó Katalin és Drew Weissman Horwitz-díjat kapott a COVID-19 vakcinák úttörő kutatásáért

Karikó Katalin és Drew Weissman Horwitz-díjat kapott a COVID-19 vakcinák úttörő kutatásáért. Hogy miként reagált a két tudós a hírre? Cikkünkből kiderül.
  • Szerző: Ripost

A Columbia Egyetem a 2021 -es Louisa Gross Horwitz -díjat Karikó Katalinnak és Drew Weissmannak ítélte oda a COVID-19 hírvivő RNS (mRNS) vakcinákkal kapcsolatban elért úttörő munkájáért – olvasható a Columbia University Irving Medical Center a weboldalán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Karikó Katalin Fotó: MTI

Karikó Katalin és Drew Weissman a 107. és 108. díjazottja a Horwitz -díjnak, amelyet a Columbia Egyetem évente ítél oda az orvostudományban végzett úttörő munkáért. A 106 korábbi Horwitz -díjas közül 51 kapott Nobel -díjat. A díjátadó ünnepségre és tiszteletbeli előadásokra 2022. január 5 -én kerül sor.

„Azt kívánom bárcsak ismeretlen ember lehetnék”

Karikó a díj kapcsán azt nyilatkozta, nagyon megtisztelve érzi magát. „Ismertté váltam, de azt kívánom, bárcsak ne lenne világjárvány és csak egy ismeretlen ember lehetnék és más tudósok dolgoznának a laboratóriumbann”.

Weissman a velük készített interjúban, mely teljes egészében ITT látható elárulta, kutatásaik elején számos akadályt kellett leküzdeniük és rengeteg kihívással küzdöttek meg. „Sokan úgy gondolták, hogy az RNS -sel túl nehéz dolgozni és nem hittek benne, de mi nem adtuk fel!”.

Karikó és Weissman munkássága történelmi mérföldkőnek számít a vakcinafejlesztésben: A COVID-19 vakcinák az első jóváhagyott (sürgősségi használatra), amelyek mRNS-t használnak. Ezeket a vakcinákat csak 11 hónappal azután fejlesztették ki, hogy a kínai tudósok eredetileg azonosították a vírust. Korábban négy év alatt nem fejlesztettek ki és nem hagytak jóvá új oltóanyagot. Számos tanulmány bizonyítja, hogy az mRNS COVID-19 vakcinák rendkívül biztonságosak és rendkívül hatékonyak. Eddig csaknem 1 milliárd adag mRNS COVID-19 vakcinát adtak be, ami nagymértékben megvédi az embereket szerte a világon a SARS-CoV-2 fertőzés okozta súlyos betegségektől és haláltól.

Egy egész doboz csokoládéval ünnepelt

Karikó Katalin elmondása szerint, egy doboz csokoládéval ünnepelt, amikor látta az oltóanyag hatékonyságát. „Úgy ünnepeltem, hogy megettem egy egész doboz goobers csokoládét, amit (először) 100 éve készítettek Philadelphiában. Általában nincs szükségem az egész dobozra! És persze valójában nem igazán ünneplek, amíg mindenki biztonságban nem lesz és a járvány véget nem ér”.

Tavaly tavasz óta dolgoznak már egy pán-koronavírus elleni oltáson is

Dr. Karikó Katalin szerint feltételeznünk kell, hogy még több vírus lesz, ezért már elkezdtek olyan védőoltást készíteni, amely minden denevérből, pangolinból, cibetből vagy bármely más állatból származó koronavírus ellen hat, hogy a vakcina készen álljon a használatra, vagy még annál is jobb legyen, mint amit most kapnak az emberek.

Arra a kérdésre, hogy mi a következő lépés, a Karikó azt felelte:

„Azt hiszem, egy tudós hasonlít egy rockzenészhez, tudod, mindig játszanak és mindig hallgatja őket valaki, amíg holtan összen nem esnek a színpadon. Nem látjuk, hogy egy rockzenész nyugdíjba vonulna, mert élvezi a zenélést. Én pedig szívesen csinálok tudományt”.

Forrás: https://www.cuimc.columbia.edu/

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Rögtön puha mézeskalács
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?