INSIDER

Világszenzáció: Budapesten nyílik jövőre a vakok látását visszaadó intézet

Interjút adott a Ripostnak a világon egyedülálló módszer kifejlesztésében résztvevő kutató.
  • Szerző: Ripost

Egy emberekre teljesen ártalmatlan vírus adhatja vissza a vak emberek látását – adta hírül a . Most megtudtuk, hogy a remények szerint már jövőre elindulhat Budapesten egy klinikai kutatóközpont, amely a magyar betegeken segíthet. A -nak Dr. Hillier Dániel, a TTK Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet kutatója és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatója adott interjút.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Hillier Dániel
Fotó: Georg Kosche, Institute of Molecular and Clinical Ophthamology Basel

„Újra láthatnak a vak emberek? Ez már biztos?”

„Igen, jó esély van rá a jelenlegi kutatások alapján.”

„Hogyan adható vissza a látás? Mi az új eljárás lényege?”

„Egy emberekre teljesen veszélytelen vírus segít nekünk ebben. Az emberek fele amúgy is találkozik vele élete során, de az emberben nem tud szaporodni. Ezt a vírust egy injekcióval juttatjuk a szembe, és a retina megvakult, fényérzékenységét elveszített sejtjeiben beindítja egy új fehérje termelését, amely által a retina újra érzékennyé válik a fényre. Fontos, hogy a terápiát minél hamarabb elkezdjük, amikor a beteg látása már rossz, de még nem teljesen vak, hanem a retinán a vak részek mellett még vannak fényérzékeny területek is. Ahhoz, hogy ezt a még megmaradt látást ne zavarjuk meg, új módszerünkben a kígyók hőérzékelése vezetett minket a megoldáshoz. Ezek az állatok ugyanis képesek hőérzékelő szenzorukkal az emberi szemnek láthatatlan infravörös fényt is látni, így nagyon jók például egy egér becserkészésében.”

„Ennyi elég is?”

„Ez még önmagában kevés. Szükség van egy bionikus szemüvegre, aminek kamerája a normális szem számára látható világ képét átalakítja és infravörös képként a retinára vetíti. De még ez sem elég, mert túl gyenge lenne a jel ahhoz, hogy az agyunk érzékelje. Olyan lenne az élmény, mint amikor nincs antenna a kocsiban. Szól a rádió, de csak sistereg. Ezért nano, vagyis egészen aprócska méretű aranyrudacskákat is elhelyezünk a retinában, ezek szolgálnak antennaként.”

Speciális szemüveg is kell ahhoz, hogy egy ép látóidegű vak ember újra láthasson
Fotó: Dasha Nelidova, Institute of Molecular and Clinical Ophthamology Basel

„Minden vak emberen tudnak majd így segíteni?”

„Akik ép látóideggel rendelkeznek, azokon igen. Aki vakon születik, alapvetően ép a látóidege. Akik megvakulnak, többnyire azoknak is. A látóideg elhalást a zöldhályog okozza. Akinél ez áll fenn, azon egyelőre nem lehet még segíteni, de vannak biztató kísérletek arra is.”

„Ezzel az eljárással csak néhány évre, vagy egy életre visszanyerhetik a látásukat?”

„A vírus által bevitt üzenet, aminek hatására a retina új fényérzékeny fehérjét kezd termelni, végleges, tehát semmilyen korrekcióra vagy újabb beavatkozásra nincs szükség. Korosztályonként eltérő mértékű lehet a siker, mert az agy fiatalabb korban jobban tud alkalmazkodni a terápiához. Azon dolgozunk, hogy minél hamarabb tömegesen tudjuk visszaadni az emberek látását.”

„Egy nemzetközi tanulmány szerint a vakság mára az egyik legrettegettebb betegséggé vált, megelőzi a rákot és az Alzheimer-kórt. Tudható, mi az oka, hogy egyre több ember elveszti a látását?”

„A világon mintegy 300 millió ember csökkent látású, ebből 40 millió vak. Az életmódunk miatt 2050-re ez a szám megduplázódhat. Magyarországon 33 ezer vak ember van.”

Képünk illusztráció (Fotó: Shutterstock)

„A sok számítógépezés és mobilozás miatt?”

„Nem csak ezért. A városi életmód miatt. Nem tudjuk, miért, de a gyerekek látásfejlődését segíti, ha sok időt töltenek a szabadban. Kínában egyre több embernek van látásproblémája a zárt térben tartózkodás, a napfény hiánya miatt.”

„Úgy tudom, hogy egy klinikai kutatóközpontot is szeretnének létrehozni, ahol már a gyakorlatban, embereken is alkalmazzák a módszert. Mikor és hol kezdheti meg a működését?”

„Reményeink szerint jövőre Budapesten létrejöhet ez a kutatóközpont.”

Mi az a bionikus szemüveg?

A bionikus szemüveg a felhasználó környezetében található dolgokról ad visszajelzést. Első, kísérleti prototípusa nem szemüveg formában készült el, hanem mobiltelefonra épül. Alkalmas bankjegyfelismerésre, gyalogátkelőhelyek jelzésére, színfelismerésre és fényforrások megtalálására. A közeljövőben várható, hogy elkészül a piktogramfelismerés és a gyalogátkelőhelyeken történő navigáció is. A prototípust folyamatosan tesztelik vak és gyengénlátó felhasználókkal, erre jelentkezni is lehet. Ez a szemüveg segíthet a retinába bejuttatott vírussal együtt a látás visszanyerésében.

Az eljárás során a szemfeneket beborító retina fényre érzéketlenné vált sejtjeihez egy injekcióval juttatják be a sok parányi aranyrudacskával összekevert génterápiás vírust. A képen zöld szerkezetként látható a hőérzékeny fehérje, ami az aranyrudacskák által befogott infravörös fényt alakítják hővé és ezáltal indul a jel a retina belső rétegei, illetve a tudatos látást biztosító agykéreg felé
Fotó: Dasha Nelidova, Institute of Molecular and Clinical Ophthamology Basel

Nemzetközi siker a retinamodell

A génterápiás látásjavítás ötlete és fejlesztése az elmúlt években Dr. Roska Botond, a bázeli egyetem magyar kutatója nevéhez fűződik, az ő irányításával zajlott. Azt a retinamodellt, ami lehetővé tette, hogy az emberi szöveteken végezzenek eljárásokat, Dr. Szabó Arnold és a Semmelweis Egyetem Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetének Retina Laboratóriuma biztosította. Az eljárás iránt óriási a nemzetközi érdeklődés, több nagy nemzetközi gyógyszeripari együttműködés már sikerrel zárult. A Science című tudományos lap is beszámolt a kutatásról.

És ezeket olvastad már?