INSIDER

Magyar siker: vírus segítségével adják vissza a látást

Magyarországon jöhet létre egy klinikai kutatóközpont a Semmelweis Egyetem aktív részvételével, ahol először alkalmazzák azt a – magyar tudósok közreműködésével kifejlesztett – terápiás eljárást, ami visszaadhatja vak és gyengénlátó embereknek a látást.
  • Szerző: Ripost

A szenzációs eljárásról beszámolt a világ egyik vezető tudományos lapja, a Science. Az eljárás például az időskori makula degenerációnál is alkalmazható lesz.

A tudósok a kígyók hőlátó képességének tanulmányozása során fedezték fel, hogy vírusok segítségével be lehet juttatni a degenerált retinába olyan csatornákat, amelyek érzékelik a fényt, ezzel pedig a vak retinát ismét látóvá lehet tenni. Dr. Roska Botond, a Bázeli Egyetem professzora és munkatársai azonban az eredményeiket nem tudták megfelelő módon tesztelni az emberi retinán – ebben nyújtott segítséget nekik a Semmelweis Egyetem Retina Laboratóriuma. Az erről szóló hír ezen az oldalon jelent meg. Korábban a is írt már Dr. Roska Botondról.

Budapest, 2019. november 18.
A Semmelweis Budapest Award díjjal kitüntetett Roska Botond neurobiológus az elismerés átadása után a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikáján 2019. november 18-án.
MTI/Bruzák Noémi

A labor vezetője, dr. Szabó Arnold egyetemi tanársegéd a munkatársaival kifejlesztett egy világviszonylatban is egyedülálló szövettenyésztési eljárást, mellyel az elhunyt emberek retinája akár 14 héten át is életben tartható. Az eljárás iránt óriási a nemzetközi érdeklődés, több nagy nemzetközi gyógyszeripari együttműködés már sikerrel zárult, továbbiak pedig jelenleg is tárgyalás alatt állnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?