INSIDER

Világbajnok! 81 métert merült egy levegővel a magyar lány

Világbajnoki aranyéremmel hálálta meg Korok Fatima mindazok támogatását, akik lehetővé tették, hogy első és egyetlen magyar versenyzőként elinduljon a szabadtüdős mélymerülő világbajnokságon Franciaországban. A Ripost írt először a lányról, akinek az indulására magyarok adták össze a pénzt. „Hálás vagyok mindenkinek, aki hitt bennem és támogatott”, nyilatkozta a 26 éves lány.
címkék:
  • Szerző:

Mindenki kipróbálja gyerekkorában, mennyi ideig bírja egy szusszal a víz alatt és milyen mélyre tud leúszni egy levegővel. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez egy sport, amiből bajnokságokat is rendeznek. A 26 éves magyar lány, Korok Fatime, aki korábban idegenvezetőként, majd külföldi szállodákban gyerekanimátorként dolgozott, tavaly kezdte el a szabadtüdős merülést, és hamarosan felállította az első hivatalos magyar rekordot, majd elhatározta: indul az idei világbajnokságon, első és egyetlen magyarként. Az elhatározás azonban kevés volt: a horvátországi edzőtáborhoz, a nevezéshez, a versenyzéshez pénz is kellett. Szülei után elsőként szülőfaluja, Pilisszentiván támogatta, majd – ahogy híre terjedt elhatározásának a Facebookon, s a és a sport365 cikkei nyomán – egyre többen járultak hozzá Fatima indulásához pénzzel és jókívánságokkal. Végül egy hazai vállalkozó pótolta ki a még hiányzó összeget, hogy a lány több mint 140 külföldi induló mellett rajzhoz állhasson Franciaországban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A verseny nagy csalódással indult Fatima számára: az első napon az uszony és állandó súly nélküli merülés versenyszámában piros lapot kapott, mert nem tudott arról a szabályról, hogy indulás előtt egy órával be kell jelentkezni a parti bíróknál. Merülni ugyan engedték, de a versenybe az eredmény nem számított be. Fatima mégis úgy döntött, hajóra száll, de csak sekélyebb merülést végez a szokásosnál. Ez nem az ő napja volt.

Hétfőn délután azonban a következő szám, a kötél mentén végzett szabadmerülés meghozta számára a világsikert és az első magyar világbajnoki érmet! Kicsit több mint 81 méter mélyre merült, ami 2 perc 54 másodpercet vett igénybe oda-vissza. A Ripost kiszámolta: ez a táv körülbelül annyi, mint amilyen magas 27 emelet. Egy lift oda-vissza 3 és fél perc alatt teszi meg ezt a távot, vagyis Fatima gyorsabban merül le és jön fel a tengerben, mint a lift a panelházban, ráadásul egyetlen levegővétellel!

Fatima saját bevallása szerint körülbelül öt percet bír ki levegővétel nélkül, ha nem mozog, ebben a versenyszámban azonban a kötélbe kapaszkodva kell a mélybe húznia testét, majd visszafelé is ugyanígy megtenni a távot.

„Pontosan ismernie kell önmagát, saját teljesítőképességét a versenyzőnek, hiszen a mélyből vissza is kell tudni jönni időben, és ezt tüdővel és fizikailag is bírni kell” – nyilatkozta korábban a -nak a magyar versenyző. A győzelem után azt írta közösségi oldalán: a merülés minden egyes másodpercét élvezte, tulajdonképpen sajnálta, hogy ilyen gyorsan véget ért.

Fotó: kovalera-photo.com

Sebaj, ma ismét merülhet: ezúttal uszonnyal, ez a következő világbajnoki száma. Hajrá, Magyarország, hajrá, Fatima!

 

A gyöngyhalászok se bírják ilyen sokáig

Az emberek általában percenként 12-15-ször vesznek levegőt. Akik jógalégzést tanultak, nagyobb tüdőkapacitással rendelkeznek, azok körülbelül fele ennyiszer. Egy átlagos ember gyakorlás nélkül 1-1,5 percig bírja a víz alatt levegő nélkül. A gyöngyhalászok átlagban 2 percig képesek a víz alatt kagyló után kutatni, akár 30-35 méter mélységig merülve. A szinkronúszók – Korok Fatima korábban ezt a sportot is űzte – 3-4 percig tudnak víz alatt maradni egyhelyben, és egy percig mozgásban.

 

Hogyhogy ilyen gyorsan fel tudnak jönni?

Felmerül, hogyan lehetséges, hogy a mélymerülők nem kapnak keszonbetegséget, amikor ilyen gyorsan feljönnek – Fatima például 81 méter mélyről. Ez azonban csak akkor okoz gondot, ha valaki lélegzik is a mélyben – akár a búvárpalackból, a tengeralattjáróban vagy mélyvízben lévő helyiségben –, mert a nagy víznyomás hatására a gázok másként viselkednek, emiatt a belélegzett gázok jobban oldódnak a vérben és a szövetekben. Az egy levegővel végzett merülésnél azonban ez nem számít.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Kókuszkocka, ami nem száraz hatású
címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?