Létrehozva: 2021.06.09.

Szörnyűségeket mesélnek a VIII. kerület lakói: ez történik ott – Fotók

Panaszkodnak a lakók, mert újra vonzza a drogosokat és a hajléktalanokat a VIII. kerület. Mit művel a baloldali kerület- és városvezetés errefelé?

Elképesztő a látvány az utcán: egyre gyakrabban látni fetrengő drogosokat és drogosból lett hajléktalanokat a VIII. kerületben.

Panaszkodnak a helyiek

A helyiek kétségbeesettek, mert pár év javulás után a kerület kezd megint olyan lenni, mint a régi, hírhedt “nyócker” idején. A közterületeket folyamatosan bepiszkító drogosok és hajléktalanok egyre nagyobb problémát jelentenek. Az itt élők úgy érzik, hogy veszteség nélkül nincsen menekülő útvonal a „nyócker” és a Teleki tér környékéről. A helyiek gyakran már egymással veszekednek, mivel segítséget nem kapnak.

Fotó: Metropol

Arról, hogy hogyan élik meg a kerület légkörét, három helyi nő Schnierer Anita, Dr. Pálovics Emese és Nyerky Zsani mesélt a Metropolnak.

„Pár éve volt egy időszak, amikor elkezdett a rossz nevű nyolcadik kerületből Józsefvárossá válni ez a rész, de most újra elkezdett romlani a helyzet„ – mondta Anita kétségbeesve.

Fotó: Metropol

Felháborodás lett a Pikó-féle drogambulancia-ügyből

A józsefvárosi problémákra a drogambulancia ügye hívta fel a figyelmet. A Teleki tér 7. lakói eleinte csak egy, a házukban megnyíló “józan kávézóról” szereztek tudomást, ahol drogosokon segítenének rehabilitációval és munkalehetőséggel. Csak később derült ki, hogy drogambulancia is nyílna szinte teljesen egy helyen a kávézóval. Ettől pánikba estek a környéken: attól tartanak, ez az egész országból ide, a város közepére vonzaná a drogosokat, akik aztán itt maradnak, és hajléktalan lesz belőlük…

Az ügy miatt két lakossági petíció is elindult, egyiket dr. Pálovics Emese a másikat pedig Schiener Anita indította.

Fotó: Ripost / Keller Mátyás

Nyílt titok, melyik kapualjban lehet drogot kapni

„Hogy lehetne itt józan környezetet nyújtani, hogy ha valaki átsétál a következő utcába, már bármilyen szert tud magának vásárolni?” - mondta Nyerky Zsani, aki szerint a kerületben nyílt titok, hogy melyek azok a kapualjak, ahol bárki, bármit beszerezhet…

Úgy tűnik, Pikó meghátrált, de a helyiek nem kapnak infókat

A helyiek attól félnek, hogy egy újabb “drogos” intézmény idevonzaná az egész országból a kábszereseket, akik aztán hajléktalanként itt maradnának…

Úgy vélik: a cél ugyan helyes, de nem a város közepén kellene újabb ilyen intézményeket nyitni, hanem a város szélén. Most nem tudják, mi a helyzet, a kerületi vezetők ellentmondásos nyilatkozataiból úgy tűnik, a rehab nem, csak a “józan kávézó” fog megnyitni – de ennek sem örülnek, mert úgy vélik: egyre több drogost vonz majd a környékre.

Fotó: Metropol

Egyre mocskosabbak az utcák

A közös költség egyre csak nő, hiszen a takarítónő sem vállalja már a minden napos ürüléktakarítást... Zsanett arról mesélt, hogy rendszeressé vált, hogy az emberek az utcára ürítenek.

„Gyakran nem tehetnek róla a gyógyszereik, illetve függőségük miatt, de ez rajtunk még nem segít. Mindennapos látvány, hogy valaki az utcán végzi a dolgát. Nekünk környékbelieknek így ki kellett fejleszteni egy különleges képességet, hogy ne lépjünk bele az emberi ürülékbe” - mondta Emese, aki elkeseredett, mi lett megint a “nyóckerből...”

Fotó: Metropol

A helyiek petícióztak, Pikóék ködösítenek

A Teleki tér 7. környékén élők sokáig semmilyen tájékoztatást nem kaptak a készülő rehabról, aztán egyszer tartottak egy szűk körű lakossági fórumot, ahová állításuk szerint nem engedtek be mindenkit. Ezután petíciók indultak, az összegyűjtött 610 aláírást leadták, de választ nem kaptak. „Itt tartunk most, alakul egy civil csoport és jogi úton számon fogjuk kérni Pikó Andrást, amiért mellőzi a helyiek véleményét és újabb terhelést rak a nyakunkba, holott elég program működik jelenleg is” - mondta Zsani. „Megdöbbentő módon, Pikó András polgármester a lakók megkérdezése nélkül, egyedül döntött arról, hogy drogközpontot kíván telepíteni a Teleki téren élő lakók otthonainak tőszomszédságába. A baloldali polgármester a végsőkig ragaszkodik a drogközponthoz, láthatólag fontosabb ez az ügy a számára, mint a józsefvárosi emberek képviselete„ – írta Vörös Tamás, a józsefvárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője. Aztán úgy tűnik, a helyiek felháborodása és sajtóvihar hatására Pikó Andrásék meghátráltak, a polgármester kiadott egy közleményt – amiből viszont nem derül ki pontosan, mi fog történni. „A református misszió velünk egyetértésben azt a döntést hozta, hogy eláll a Teleki tér 7-be tervezett nappali ellátás megvalósításától – miközben valamennyi szereplővel együttműködésben folytatjuk egy olyan megoldás keresését, amely segítséget jelent a szenvedélybetegeknek és a támogatásra szorulóknak. Köszönjük a református misszió rugalmasságát, amely lehetővé teszi, hogy a lakókkal együtt folytatva a tervezést megvalósuljon a józan kávézó terve.” – írta a polgármester a Facebook-oldalán. Vagyis lehet, hogy a “józan kávézó” mégis megnyílik, hiába tiltakoznak a lakók? „Nem tudjuk, mikor nyílik meg a kávézó, valószínűleg csak észrevesszük majd” – mondta Zseni, majd mindhárman csalódottan közölték, hogy tulajdonképpen a drogambulancia sem biztos, hogy meghiúsult, csak valószínűleg más helyet kap majd...

Egy drogos: nappal a parkban

A helyzet komolyságát nagyon jól mutatja, hogy amíg az interjúkat készítette a Metropol a Teleki téren, egy férfi mellettük “szenderedett el” valamilyen szer segítségével:tekerte, majd elájult… A mai “nyóckerben” sajnos ez fényes nappal is hétköznapi látvány.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jelentős műsorváltozás lesz a TV2-n

origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

metropol.hu

Heti horoszkóp: Ennek a csillagjegynek izgalmas napjai lesznek

magyarnemzet.hu

Kiderült, hogy ki lesz a kormánypártok polgármesterjelöltje Salgótarjánban

ripost.hu

Születésnapját ünnepli Terence Hill: 85 éves a magyarok kedvenc színésze

vg.hu

Baltimore-i hídomlás: súlyos problémákat találtak a balesetező hajót üzemeltető cég háza táján

origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 20.: a Bika bízzon magában, a Bak nézzen az álarc mögé

ripost.hu

"Megmutatom, milyen felsőbbrendűnek lenni" – Alekosz testvére most Opitz Barbit hódítaná meg

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Exei ajándékával költözött a férjéhez a TV2 sztárja

ripost.hu

Mindenki csak találgat: döbbenetes dolgot fedeztek fel a Google Maps-en

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Varga Judit elárulta, mi maradt ki a rendőrségi jegyzőkönyvből

INSIDER

Számos változást hoz a húsvét: mutatjuk a hosszú hétvége legfontosabb tudnivalóit

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

84 ezret fizetett a 4 ezres ebédért - keresik a szigetszentmiklósi étterem pórul járt vendégét

INSIDER

"Nagyon megijedtem" - Szörnyű napokat él át a csontödémás Kevin

INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: folytatódik a viharos szél, mutatjuk hol lesz a legdurvább

INSIDER

Szívszorító: Húsvéti nyuszik és tojások díszítik a 15 évesen elhunyt Dominik sírját