INSIDER

Rusvai Miklós a legutóbb felfedezett vietnami mutációról beszélt a Ripost-nak

A virológus elárulta, hogy mit tudunk jelenleg a koronavírus legutóbb felfedezett mutációjáról.
  • Szerző: Ripost

Vietnami tudósok azonosították a koronavírus egy új változatát, amely a brit és indiai mutáns keveréke – számolt be róla május 29-én a járvány terjedésének megelőzéséről és ellenőrzéséről szóló össznemzeti tanácskozáson a vietnami egészségügyi miniszter, Nguyen Thanh Long.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A vírusnak éppen ez az új változata vezetett tömeges fertőzésekhez az észak-vietnami Bac Giang és Bac Ninh tartományokban, amelyek az országban április 27-én kezdődött negyedik járványhullám során a kór fő gócpontjaivá váltak.

Az MTI szerint a szakértők megállapították, hogy ez a vírus fertőzőbb és könnyen terjed a levegőben. A az új mutáció kapcsán megkereste Rusvai Miklós virológust.

Rusvai Miklós nem győzi hangsúlyozni: mindenki oltassa be magát

Fotó: YouTube

„Az indiai mutánsról most, három hónappal a felfedezése után derült ki, hogy az általa okozott tünetek mennyiben mások, mint a korábbi variánsoknál. A vietnamit körülbelül 10 napja mutatták ki először, még nagyon keveset tudunk róla azon kívül, hogy van egy újabb variáns. Arról, hogy ennek milyen klinikai következményei vannak, tehát eltérőek-e a tünetek, más szervrendszert betegít-e meg, a vakcinázottakban van-e védelem, nem betegszenek-e meg, ezt még nem tudjuk. Egyelőre annyit tudni, hogy ez a mutáns a vírus egy továbbfejlődött változata, még egy újabb ponton tér el, mint az indiai, a tüskefehérje vonatkozásában” – magyarázta Rusvai Miklós, aki arra is reagált, hogy a hírek szerint gyorsabban terjed a vietnami variáns, fertőzőbb.

„Az indiai mutáns körülbelül 40 százalékkal fertőzőbb, mint a brit, és a britre is azt mondták, hogy 70 százalékkal fertőzőbb, mint az eredeti vuhani. Tehát már kétszer olyan fertőző az indiai is, mint az eredeti vuhani változat. Azt, hogy ehhez kell-e hozzáadni néhány százalékot, vagy a vuhanihoz képest mérték-e a fokozott terjedőképességet, azt kérdéses, mert nem tudni, hogy mi a viszonyítási alap. Vietnamban ugyanis eddig csak a vuhani változat volt jelen, lehet, hogy ehhez mérték, mindenesetre az eredetihez képest biztosan fertőzőképesebb.”

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A hólabdától a kókusztortáig
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?