INSIDER

Veszélyhelyzet Magyarországon, itt vannak a részletek

A kormány veszélyhelyzetet hirdetett az ország egész területére.
  • Szerző: Ripost

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerda kora délutáni sajtótájékoztatóján elmondta: a kormányülés még mindig tart, de a koronavírussal kapcsolatos legfontosabb döntéseket már meghozták.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A kormány veszélyhelyzetet hirdetett az ország egész területére.

Szabályozzák az utazást

„A veszélyhelyzet keretében beutazási tilalmat rendelünk el Olaszországból, Dél-Koreából, Iránból és Kínából, senki nem léphet be ezekből az országokból, csak a magyar állampolgárok, de esetükben hatósági karantént fogunk elrendelni. Ez azt jelenti, hogy az ezekből az országokból hazatérő magyar állampolgárok a lakóhelyükről két hétig nem léphetnek ki ” – mondta Gulyás Gergely.

Továbbá azt is hozzátette, hogy ha valaki kerülőúton jön Magyarország területére, például nem Olaszországból Franciaország érintésével repül Magyarországra, a repülőjáratok tekintetében megkapják a megfelelő információkat, így nem lehet kijátszani a rendszert. Aki autóval, vonattal érkezik, azoknak a határon választ kell adniuk, jártak-e az érintett országokban. Ha hazudnak, annak komoly büntetőjogi következményei lehetnek.

A vonatokat, buszokat, repülőket ezekből az országból leállítják, csak magyar állampolgárok juthatnak be ezekből az országból. A szlovén-osztrák határon határellenőrzést fognak bevezetni. Az intézkedést a belügyminisztérium hajtja végre, hogy hány órára van ehhez szüksége, arról a minisztérium tudna tájékoztatást adni, de a rendelet azonnali hatállyal életbe lép.

Távoktatásban tanítanak

„Fontos intézkedés még, hogy intézménylátogatási tilalmat vezetünk be, az egyetemi oktatás csak távoktatás formájában történhet. A 13 magyarországi betegből 9 külföldi, a külföldiek körében a fertőzés veszélye nagyobb, az egyetemeken nagyon sok a külföldi hallgató, az egyetemi épületek bezárnak, az oktatásra távoktatás formájában van lehetőség”

– jelentette be.

Korlátozzák a tömegrendezvényeket

A száz főnél nagyobb beltéri és az ötszáz főnél nagyobb kültéri rendezvények megtartását megtiltjuk

- közölte Gulyás.

„Ez érvényes szórakozóhelyekre és minden olyan rendezvényre, ahol a rendezvény ezt a létszámot túllépné, ott a rendezők és üzemeltetők felelőssége ennek a szabálynak a betartása. Emellett megtiltjuk a külföldi osztálykirándulásokat, illetve a külföldi nyelvtanfolyamokat pedig egy évre elhalasztjuk.”

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?