INSIDER

Megszólalt a virológus: három ijesztő ok miatt veszélyes igazán a brit mutáció

Egyre többen betegszenek meg a koronavírus angliai variációjától. A magyar virológus a Ripostnak elmondta, három ijesztő ok miatt veszélyes igazán a brit mutáció.
  • Szerző: Ripost

Egyre többet tudni a veszélyes brit mutáció sajtosságairól. Ez pedig azért fontos, mert szinte letartolták a világot a koronavírus újabb mutációi, s közülük a brit mutáns az, amely itthon is egyre több embert betegít meg. S sajnos úgy fest, hogy veszélyesebb és agresszívebb, mint az eredeti koronavírus. Ennek pedig három oka van, amiről Tóth Sándor virológus számolt be a -nak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

veszélyes brit mutáció

Veszélyes a brit mutáció: agresszívabb, mint az eredeti koronavírus (Fotó: Pixabay.com)

A brit mutáns:

1. Nagyobb a kötődési hajlama a sejten lévő receptorokhoz

Az erősebb kötődési hajlama miatt agresszívebben támadja a sejteket. Ez lehet az egyik oka annak, hogy súlyosabb tüneteket képes okozni.

2. Hosszabb ideig van jelen a felső légutakban

Ez azt jelenti, hogy amíg fertőzőképes a páciens, addig több embert képes megfertőzni. A korábbi verziónak átlagosan 8 nap volt a fertőzési ideje, ennek kb. 12 nap. Ennek következtében a brit mutáció esetében 2,5 helyett 3,5-4 között van a fertőzési rátája (R0) , azaz egy ember akár további 3-4-nek is át tudja adni a kórt.

3. A brit mutáción belül is lehet egy mutáció

Az immunválasz feladata, hogy a kórokozót elpusztítsa. Ennek három szintje van: először is odaszállítja az immunsejteket, ahol a kórokozó van és közben gyulladást idéz elő a szervezetben, ezzel is a vírust támadja. Majd ahogy elpusztították a vírust, azonnal le is állítja a korábban keletkező gyulladást, mert már nincs rá szükség. A vírus azonban ezt megakadályozza, vagyis a gyulladás nem áll le, mi több, elhatalmasodik. A virológus szerint a súlyosabb tünetek oka az is lehet, hogy a brit variánson belül is van egy mutáció, ami még hatékonyabban veri át és nyomja el az immunrendszert, mint az eredeti vírus.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?