INSIDER

Veszélyes lehet, ha ilyen kínai magot talál a postaládájában!

Rejtélyes magokat kapott egyik olvasónk, melyeket a postaládájában talált meg. Bevizsgálásuk után kiderült, hogy szimpla meggymagok, ám olyan kórokozókat tartalmazhatnak, amik veszélyt jelenthetnek a hazai élőlényekre.
  • Szerző: Ripost

Egyre több ember postaládájába dobál be valaki rejtélyes kínai magokat nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is. Egyik olvasónk is megkapta az apró magokat.

„Egy kis zacskó volt benne, tele apró magokkal. Fogalmam sem volt, hogy mi ez és ki küldte. A borítékon csak annyit láttam, hogy Kínából érkezett. Gondoltam rá, hogy elültetem, de mivel nem tudtam, hogy mi ez, végül feltettem a polcra” – mondta a 42 éves nő, aki nem sokkal később meglepve olvasta a hírekben, hogy világszerte sokan mások is kaptak a rejtélyes kínai magokból.

A magokat a Füvészkertben Papp László botanikus vizsgálta be.

„A rejtélyes mag nem más, mint meggymag. Látszólag nem veszélyes, de ebben nem lehetünk száz százalékig biztosak, hiszen a Távol-Keletről érkeztek, könnyen lehetnek bennük olyan paraziták, gombák, amelyek veszélyt jelenthetnek az itteni élőlényekre. Ráadásul tavaly november óta minden unióba beérkező magnak rendelkeznie kell növény­egészségügyi bizonyítvánnyal. Ez hivatalosan be sem juthatott volna az országba, hisz nem tudhatjuk, hogy az ismeretlen eredetű külföldi meggymagokban érkező paraziták milyen hatással lennének a hazai termésre. Bármilyen furcsa, ez komoly gazdasági károkhoz is vezethet, szélsőséges esetben akár évtizedekre is lenullázhatja a meggy­termésünket” – magyarázta Papp László a Metropolnak.

A Füvészkert botanikusa szerint, ha valaki ilyet vagy más hasonló magokat kap, a legjobb, ha megmutatja egy hozzáértő személynek. Kertben, kár­tevő nélküli versenytárs híján elnyomhatják a hazai növényeinket, megváltoztathatják a lokális környezetét, így természetvédelmi szempontból veszélyes is lehet, ezért semmiképp se ültessük el!

Ha egy kicsit kreatívak vagyunk, akár ékszert is készíthetünk belőlük, amiből nem lehet baj.

Lehet, hogy egy ismeretlen jótevő ajándéka a mag

Feltehetőleg azok kapnak a rejtélyes magokból, akik egyébként is szoktak kínai oldalakról rendelni. Hogy pontosan ki küldi, azt nem lehet tudni, de az interneten számos összeesküvés-elmélet van azzal kapcsolatban, hogy mi a célja a feladónak. Sokak szerint a kereskedők a kéretlen csomagok dokumentációjával biztosítanak maguknak alapot arra, hogy a webshopjaikat elárasszák hamis pozitív értékelésekkel. De van olyan, aki úgy véli, hogy ez szimplán egy ajándék. Egy ismeretlen jótevő így szeretne mosolyt csalni az emberek arcára.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?