INSIDER

Vékony fecskendővel több embernek jut Covid-vakcina

Az Európai Gyógyszerügynökség mellett a magyar hatóság is engedélyezte, hogy egy Pfizer-BioNTech ampullából ne 5, hanem 6 adagot használjanak fel az oltóorvosok. Így hazánknak nem 4,4, hanem mintegy 5,3 millió adag páros vakcinája lesz a német-amerikai gyártótól. A Ripost dr. Rusvai Miklós víruskutatót kérdezte, hogyan nyerhető ki több oltóanyag a fix töltetű injekciós üvegből.
  • Szerző: Ripost

Az Európai Unió botrányosan lassú vakcinabeszerzése miatt különösen fontos, hogy a Magyarországon engedélyezett vakcinákból mielőbb és minél több adag érkezzen hazánkba. A megtudta, hogy a ma érkező, 35 ezernél is több ember beoltására elég Pfizer-BioNTech esetében egy érdekes módszerrel 20 százalékkal több oltóanyag nyerhető ki a tartályokból.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: TV2

„Mindez nem azt jelenti, hogy kevesebbet adnak be belőle, hanem arról van szó, hogy pontosabb eszközt használnak az orvosok az oltáshoz” – nyugtatja meg dr. Rusvai Miklós virológus azokat, akik attól tartanak, hogy a gazdaságosság jegyében az előírtnál kevesebb oltóanyagot kapnak.

Túltöltik a gyártók az ampullákat

„A vakcinás üvegcsékben a feltüntetettnél minimálisan mindig több szokott lenni, mégpedig azért, hogy ha valaki nem annyira pontos és minőségi fecskendőt használ, amivel az utolsó cseppig kiszívható a vakcinamennyiség, vagy nem annyira precíz, akkor is kinyerhető legyen az előírt dózis. A túltöltés oka, hogy a gyártók attól tartanak, bizonyos országokban nincsenek elég pontos egyszer használatos fecskendők, amit a vakcinázásnál használni lehetne” – meséli a -nak dr. Rusvai Miklós virológus.

MTI/Illyés Tibor

Speciális fecskendő miatt marad plusz egy adag oltóanyag

Az Európai Unió Pfizer-BioNTech alkalmazási előírása figyelmeztet: a hagyományos fecskendő és tű használata esetén a térfogat nem lesz elegendő ahhoz, hogy egy üvegből 6 adagot lehessen kinyerni. Ennek érdekében a minimális maradéktérfogatú fecskendő és tű kombinált maradéktérfogata nem lehet több 35 mikroliternél. Amennyiben tehát a fenti előírás alkalmazása mellett az oltóorvosok kellő gondossággal járnak el, akkor minden további nélkül kinyerhető a megmaradt oltóanyag.

Fotó: MTI / Krizsán Csaba

„Vagyis a fenti előírás betartásával üvegenként öt helyett hat adag vakcinánk lehet, ami 20 százalékkal több ember beoltását teszi lehetővé a Pfizer-BioNTech oltóanyagából” – magyarázza dr. Rusvai Miklós professzor lapunknak. A szakember ugyanakkor figyelmeztet: „Fontos, hogy a megkezdett ampullákat 6 órán belül fel kell használni és két különböző ampullában lévő oltóanyag továbbra sem keverhető össze egymással.”

Vékony tűvel alig fáj az oltás

A Pfizer-BioNTech előírása szerint az oltóanyag beadásakor 21 gauge-es (0,723 mm) vagy vékonyabb tűt kell használni.

Fotó: MTI

Müller Cecília, akit néhány napja oltottak be, szinte alig érezhetőnek írta le a szúrást, amit az oltáskor tapasztalt. Mint ahogy arról a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában is beszámolt: az oltást egy vékony tűvel adták be neki. A WEBBeteg szakértője, dr. Szanyi Andrea belgyógyász szintén megkapta már az oltást és ő is említést tett arról, hogy vékony tűt használtak az oltásához, amit ő is alig érzett. Akár csak dr. Novák Hunor, az ismert gyermekgyógyász, aki Facebook-oldalán egy videóban osztotta meg tapasztalatait. Ő is kiemeli, hogy vékony tűvel oltották, ami cseppet sem fájt neki.

És ezeket olvastad már?