INSIDER

Végzetes lehet az influenza és a koronavírus együttes fertőzése – állítja a magyar orvos

Bár a koronavírus második hullámát felkészülten várjuk – több a PCR-tesztelés, a rendelkezésre álló terápia, van elegendő maszk, fertőtlenítő és lélegeztetőgép –, az őszi időszakban nagyobb eséllyel eshet egybe a koronavírus-járvány az influenzajárvánnyal – hívta fel a figyelmet Dr. Prinz Gyula infektológus a Political Capital szerdán rendezett online kerekasztal beszélgetésén.
  • Szerző: Ripost

Dr. Prinz Gyula hangsúlyozta: idén talán még fontosabb felvenni az influenza elleni védőoltást, mint korábban. Az elmúlt években egyre kevesebben oltatták be magukat influenza ellen, idén viszont végzetessé válhat, ha a két vírus találkozik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kemenesi Gábor virológus a konferencián hangsúlyozta: az emberek még mindig alábecsülik a koronavírust, pedig bizonyítottan nagyon veszélyes, magas halálozási rátával.

Fotó: Kemenesi Gábor

„Persze, sokan átvészelik, de nekik gondolniuk kellene arra is, hogy mi lesz, ha egy idős, krónikus embernek vagy akár egy fiatal cukorbetegnek adják át” – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára. Kitért az oltóanyag fejlesztésre is, kiemelve: a feketehimlő még most is több millió áldozatot szedne, ha nem készült volna ellene oltás.

A virológus szerint a szokásos 1,5- 2 év fejlesztési idő akár 6 hónapra is csökkenthető, ha olyan önkénteseken tesztelik a vakcinát, akiket célzottan meg is fertőznek utána koronavírussal.

Koronavírusos beteg kezelése. Fotó: AFP

Két magyar is újra elkapta a vírust

Látogatási tilalmat rendeltek el a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktatókórházban szerda délelőtt, miután kiderült, hogy két, koronavírusból nemrég felépült beteg valószínűleg ismét elkapta a fertőzést. Éppen további rehabilitációra akarták őket küldeni, mikor pozitív lett a Covid19 tesztjük.

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?