Létrehozva: 2021.06.25.

Varga Mihály: Karácsony hagyja ki a kampányból a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt!

Karácsony Gergely kampánya keretében vádaskodásba kezdett. A Nemzeti Adó- és Vámhivatalt szemelte ki céltáblájául.

Karácsony Gergely ahelyett, hogy dolgozna és egyebek mellett azzal foglalkozna, hogy lehessen normálisan közlekedni Budapesten, Facebook posztjában támadja a NAV-ot.

Varga Mihály pénzügyminiszter válaszolva a főpolgármesternek, posztjában azt írja: „javaslom Főpolgármester úrnak, hogy miniszterelnök-jelölti kampányából hagyja ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt. A fővárosi emberek is jobban járnának, ha inkább a velük meglévő vitáinak megoldásán dolgozna (dugók, méhlegelők, elkésett és drágább felújítások).„

A pénzügyminiszter egyebek mellett még azt is írja: A NAV-nak is köszönhető, hogy az adóelkerülés Magyarországon 10 százalék alá csökkent, megelőztük Németországot és Ausztriát is.

A magyar gazdaság akkor erős, ha építhet nagyvállalatai versenyképességére – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter pénteken nagyvállalati támogatási szerződések aláírásakor, Budapesten.

A Nagyvállalati beruházási támogatási programban a pénzügyminiszter három céggel, a Bis Hungary Kft.-vel Videoton Elektronikai Kft.-vel és a Hajdu-Alu Zrt.-vel írt alá szerződést, amelynek révén 2,3 milliárd forint fejlesztés valósul meg 940 millió forint támogatással.

Varga Mihály kiemelte: az elmúlt időszakban több jelentés is megerősítette, hogy a magyar gazdaság újraindítása sikeresen megkezdődött, hamarabb, mint Európa más országaiban.

„Beruházás, munkahelyek teremtése, növekedés, végül a tartós egyensúly elérése – ez a helyes sorrend a gazdaság újraindításakor” – fogalmazott.

A pénzügyminiszter szavai szerint a koronavírus-járvány megmutatta, hogy a hazai ipar megerősítése, a technológia fejlesztése jó irány. A nagyvállalati beruházási támogatás a járvány miatti leállások idején is folytatódott, munkahelyek tízezreinek megtartását, több ezer új munkahely létrehozását segítette – ismertette.

Arról is beszélt, hogy a magyarországi nagyvállalatok jelentős mértékben járulnak hozzá a gazdaság teljesítményéhez, hozzáadott értékben 48 százalék, beruházásban 40 százalék, foglalkoztatásban 26 százalék a részesedésük, és fontos szerepet töltenek be az adott térség gazdaságában.

Varga Mihály a nagyvállalati beruházások támogatását Magyarország egyik legeredményesebb beruházás-ösztönző programjának nevezte, és elmondta, hogy annak indulása óta 183 támogatási szerződést kötöttek 160 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra, ezzel 386 milliárd forint értékű hazai fejlesztést segítettek, és a program több mint 3 ezer új munkahely létrejöttéhez járult hozzá.

Az idei és a jövő évi költségvetésben egyaránt 25-25 milliárd forint hazai forrás áll a program rendelkezésére, amelyet szükséges igény esetén növelni lehet – tette hozzá. A 3 nagyvállalati partnerrel 2,3 milliárd forint beruházásról állapodtak meg, ehhez mintegy 1 milliárd forint költségvetési támogatást biztosítanak.

Részletezte, hogy az épületgépészeti szereléssel foglalkozó Bis Hungary Kft. Pakson és Tiszaújvárosban bővíti üzemcsarnokait, digitalizálja működését; az 1 milliárd forint fejlesztést a kormány 470 millió forinttal támogatja. A Videoton Autóelektronika Kft. beruházása lehetővé teszi, hogy a társaság képes legyen a legkorszerűbb autóelektronikai berendezések gyártására is; az 1,1 milliárd forint fejlesztéshez 400 millió forint támogatást nyújt a kormány. A Hajdu-Alu Zrt. is digitális fejlesztést valósít meg 153 millió forintból Debrecenben; a beruházáshoz a kormány 76 millió forint támogatással járul hozzá.

Az aláíráson Patay László, a Bis Hungary Kft. ügyvezetője elmondta, bővítik kapacitásukat, technológiai fejlesztést hajtanak végre, egyebek közt speciális megmunkálógépeket, hegesztő robotot vesznek. A cég tavaly 11 milliárd forint bevételt ért el, és 700 embert foglalkoztat.

Heim Imre, a debreceni Hajdu-Alu Zrt. vezérigazgatója elmondta, számítógép vezérelte megmunkáló gépeket, precíziós eszközöket vásárolnak. A beruházás lehetővé teszi, hogy új terméket, elemes homlokzati rendszert gyárthassanak az építőipar számára. A társaság 2020-ban 1,472 milliárd forint árbevételt ért, tavaly 27 munkavállalót foglalkoztatott, az idén létszámbővítést tervez.

Gulya Géza, a székesfehérvári Videoton Autóelektronika Kft. ügyvezetője kiemelte, az idén technológiai gépberuházást hajtanak végre, két lakkozósort, alkatrészt beültető automata sort, ragasztóadagolót, automata kamerás ellenőrző rendszert vásárolnak. A kft. tavaly 58,8 milliárd forint árbevételt ért el, 1400 munkavállalót foglalkoztat.

A kormány célja, hogy segítse a magyar gazdaság újraindulását, ennek egyik eszköze az Irinyi Terv is, amellyel a legkiválóbb vállalkozásokat támogatja. A magas hozzáadott értékű, nemzetközi piacokon is versenyképes termékek kifejlesztését és piacra vitelét támogató iparstratégiai programban 2,2 milliárd forint költségvetési forrás áll majd a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások rendelkezésére, amelyre június 28-tól lehet beadni a kérelmeket – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára.

A minisztérium szerdai közleménye szerint az államtitkár hangsúlyozta, hogy Magyarország akkor erős, ha minél több hazai márka és magyar tulajdonú vállalat alkalmaz korszerű zöld technológiát, és munkavállalóinak biztos megélhetést nyújtva világszínvonalú termékeket állít elő. A programban a 2016-os indulása óta 54 cég nyert el mintegy 8 milliárd forint támogatást, aminek felhasználásával közel 20 milliárd forint értékű beruházás valósulhatott meg.

Az Irinyi Terv iparstratégiai támogatási programban elnyerhető, vissza nem térítendő támogatás maximális összege 400 millió forint, míg a legkisebb támogatható projektméret 142,8 millió forint úgy, hogy a beruházáshoz nyújtható támogatás összegének el kell érnie az 50 millió forintot. Azért, hogy minél több vállalkozás részesülhessen támogatásban, a korábbi gyakorlatnak megfelelően a támogatási intenzitás várhatóan az idén is egységesen 35 százalékos lesz. A megítélt összegeket a vállalkozások többek között kapacitás- és termékkínálat bővítésre, a termékek piacra vitelére, kutatási és fejlesztési tevékenységre, energiahatékonysági és megújuló energia használatát célzó beruházásra fordíthatják.

A támogatási kérelmeket 2021. június 28. és 2021. július 11. között lehet az elektronikus pályázó tájékoztató felületen benyújtani – tájékoztatott az ITM.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

magyarnemzet.hu

Hosszú idő után először ültek tárgyalóasztalhoz az oroszok és ukránok

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Már látni a végét a rossz időnek, de nem örülhetünk önfeledten

INSIDER

"Borzasztóan szédülök és fáj mindenem" – tizenketten verték az utcán félholtra Norbit

INSIDER

Nem tudta kifizetni 20 milliós adósságát, láncra verve tartották

INSIDER

Holtan találtak rá az eltűnt nyíregyházi négygyermekes anyára