Létrehozva: 2021.06.18.

Varga Mihály: az EU egyetért azzal, hogy a magyar gazdaság újraindulása sikeres

Az unió gazdasági növekedési előrejelzése az élmezőnybe sorolja Magyarországot.

„Az Európai Unió is elfogadja és egyetért azzal, hogy a magyar gazdaság sikeresen kezd újraindulni a koronavírus-járvány okozta helyzetből, hiszen korrigálták várakozásukat, a korábbi 4 százalék helyett már 5 százalékos növekedést jósolnak Magyarországnak az idén” – jelentette ki Varga Mihály Luxemburgban, az uniós pénzügyminiszterek (Ecofin) tanácskozását követően pénteken.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Varga Mihály magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta, az unió gazdasági növekedési előrejelzése az élmezőnybe sorolja Magyarországot, ugyanis mindössze három uniós országnak jósolt magasabb idei növekedést. Elmondta, a magyar kormány járvány utáni újraindításának megalapozottsága érdekében olyan költségvetést fogadott el az idei és a jövő évre egyaránt, amely biztosítja az újraindítást lehetővé tevő forrásokat. A költségvetésben mind a beruházások és a családok támogatása, a nyugdíjak emelése, mind pedig a szociális, vagy bérkiadások fedezete biztosított – közölte a pénzügyminiszter.

„A magyar gazdaság újraindítása sikeresnek tűnik, gyorsabban képes visszaállni korábbi növekedési pályájára” – fogalmazott. A járvány okozta gazdasági visszaesés után, már ez év második felében a magyar gazdaság elérheti a 2019 végi szintet, év végére meg is haladhatja azt – közölte.

Az áfaszabályokra vonatkozó kulcsok és mentesítések ügyével kapcsolatban Varga Mihály kiemelte: a magyar internetadó 5 százalékos áfakulcsával Magyarország az EU pozitív példákat soroló listájára került.

„Ha elfogadjuk azt, hogy az internet a mindennapi szükségletek, a munkánk és az életünk része, akkor ezt is érdemes volt betenni azon szolgáltatások és termékek közé, amelyek alacsonyabb kulccsal adózhatnak majd a jövőben is” – fogalmazott.

Kiemelte: Magyarország sikeresen érvelt azzal, hogy az internetet mentesíteni kell a normál áfakulcs alól. A pénteki tanácsülés magyar szempontból sikeres volt, mivel a résztvevők elfogadták, hogy az áfa kulcsa az internetszolgáltatások tekintetében továbbra is kedvezményes maradhasson – húzta alá.

Varga Mihály emlékeztetett, az Európai Bizottság koronavírus-járvány utáni helyreállításának finanszírozását szolgáló első, kedden megvalósult kötvénykibocsátása sikeres volt. Húszmilliárd euró forrást vont be a Next Generation EU keretében, a helyreállítási eszközhöz és az uniós költségvetés által finanszírozott különböző programokhoz kapcsolódó első kifizetésekre.

Közölte azt is, hogy a koronavírus-járvány okozta károk helyreállításának finanszírozását szolgáló magyar tervet az Európai Bizottság július végére elfogadhatja. Ezt követően „nincs akadálya annak”, hogy a források felhasználása a következő hónapokban megtörténjen – tette hozzá a pénzügyminiszter.

A magyar kormány május közepén nyújtotta be az Európai Bizottságnak a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervet (REF). Az uniós helyreállítási alap igénybevételére kidolgozott magyar terv több mint 2500 milliárd forintnyi stratégiai fejlesztési projektet foglal össze a következő hat évre.

Öt helyet lépett előre Magyarország az IMD svájci üzleti iskola Versenyképességi Központja (IMD World Competitiveness Center) által kiadott versenyképességi rangsorban – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Az ICEG European Center független közgazdasági kutatóintézet közreműködésével készülő 2021-es IMD Versenyképességi évkönyv 63 országot felsoroló rangsorában Magyarország így a 42. helyre lépett, amivel a harmadik legnagyobb javulást érte el. A pénzügyminiszter azt is hangsúlyozta, hogy a 42.hely még messze van a kívánatostól; tovább kell folytatni a versenyképességi tanácsban megkezdett munkát. Összegzése szerint a magyar gazdaságvédelmi intézkedések nemcsak a válság hatásait tompították, hanem hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar gazdaság lépéselőnybe kerüljön, növelje versenyképességét. Az a támogató, ösztönző gazdaságpolitika, amely eddig is jellemezte a magyar kormány működését, szavai szerint a jövőben is folytatóik.

Kiemelte: a jelentős előrelépés annak köszönhető, hogy a kormány világos elveket követett a gazdaságvédelmi intézkedések terén is; a cél a kezdetekről az volt, hogy Magyarország ne csak a járvány gazdasági hatásait tudja eredményesen kivédeni, hanem előnnyel tudjon kijönni a válságból.

Magyarország a visegrádi országok között is javított: a második helyen áll, csak Csehország előzte meg, Lengyelország és Szlovákia is hátrébb végzett a rangsorban – mondta.

Varga Mihály kifejtette, hogy nem adóemelésekkel és elvonásokkal kezelték a válságot, éppen ellenkezőleg: jelentős adócsökkentéseket, adóegyszerűsítéseket hajtottak végre, növelték a beruházások támogatását, és kiemelt figyelmet fordítottak a munkahelyek védelmére. A felmérés alátámasztja, hogy ezek az intézkedések hatásosak voltak: a legnagyobb javulást a versenyképes adórendszer, a foglalkoztatás, a munkaerőpiac és a nemzetközi befektetések terén mérték Magyarországnál – ismertette.

Varga Mihály kiemelte az IMD elemzésének néhány fontos megállapítását: a gazdasági teljesítmény faktorban 11 helyezéssel a 8. helyre lépett előre az ország, ami 25 éve a legjobb pozíciója. A vizsgált 20 alfaktor közül 14-ben javult Magyarország helyezése. A foglalkoztatás és az adózás alfaktorban a mindenkori legkiemelkedőbb helyezést érte el – mondta.

A nemzetközi befektetésekben 30 helyet javult az ország pozíciója. A miniszter hangsúlyozta, hogy a válság idején is kiemelt figyelmet fordítottak a beruházások ösztönzésére, amit jól tükröz, hogy a költségvetésből tavaly több mint 4 ezermilliárd forintot a beruházások támogatására fordítottak. A Nemzeti Befektetési Ügynökség 2020-ban 907 projekt megvalósulásához járult hozzá, amelynek eredményeképp 4,078 milliárd euró értékű beruházás valósul meg, ami több mint 1400 milliárd forint beruházást jelent.

A foglalkoztatás és a munkaerőpiac területén hét-hét helyet tudott javítani az ország. Az áprilisi adat szerint 4,4 százalékos a munkanélküliségi ráta, az eurozóna átlaga ezzel szemben 8 százalék körül van.

A kormányzati hatékonyság faktorban 7 helyezést javítva a 40. helyet érte el az ország, amely 2007 óta a legkedvezőbb pozíció, az infrastruktúra faktorban pedig 4 helyezést javított, ez a 37. helyet jelenti.

Az IMD svájci üzleti iskola Versenyképesség Központja (IMD World Competitiveness Center) 1989 óta teszi közzé évkönyv formájában versenyképességi rangsorát. Ebben 258 indikátorra építenek és 63 ország relatív rangsorát adják meg.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

ripost.hu

Megdöbbentő bejelentést tett a NASA: életet találtak a Marson

vg.hu

Magasabb kamatozásra vált a Bónusz Magyar Állampapír

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Nincs visszaút, 4 csillagjegy életet forgatja fel gyökeresen a telihold!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

"Borzasztóan szédülök és fáj mindenem" – tizenketten verték az utcán félholtra Norbit

INSIDER

Nem tudta kifizetni 20 milliós adósságát, láncra verve tartották

INSIDER

Holtan találtak rá az eltűnt nyíregyházi négygyermekes anyára

INSIDER

Szívszorító: anyák napját szervez a 15 évesen elhunyt Dominik édesanyja