INSIDER

Valódi segítséget jelent a családoknak a hitelmoratórium meghosszabbítása

400-450 milliárd forint marad a családoknál jövőre a hitelmoratórium meghosszabbítása miatt. Az intézkedés közvetlenül körülbelül egymillió embert érint, de a gazdaság számára sem közömbös: ezt a pénzt ugyanis másra fordíthatják. A Ripost járókelőket kérdezett, egyetértenek-e a döntéssel.
  • Szerző: Ripost

Halász Mihály: „Vannak olyan családok, akik ebben a szorult helyzetben nem tudják a hitelüket fizetni. Nekem is jól jött a visszafizetési moratórium, ugyanis éppen állást változtatok. Meglátom, januárban milyen helyzetben leszek, lehet, hogy élek a hosszabbítással is.”

Fotó: Ripost

Tamás: „Éltem az automatikus törlesztési moratóriummal. Örültem, hogy van ilyen segítség, hiszen ez a mostani helyzetben kifejezetten jól jött négy gyerek mellett. Hallottam, hogy jövőre meghosszabbítják, egyértelmű, hogy élünk ezzel a lehetőséggel.”

Fotó: Ripost

Dovánszki Zoltán: „Ugyan van lakáshitelem, de olyan szerencsés vagyok, hogy továbbra is van munkám és tudom fizetni a törlesztőrészleteket, így nem éltem a hitelmoratóriummal. Viszont akik elvesztették a munkájukat vagy kevesebb a fizetésük, nehéz helyzetbe kerültek, azoknak ez egy jó lehetőség. Ha szükségem lett volna rá, én is igénybe vettem volna.”

Fotó: Ripost

Hegedűs Anita: „Akik tudják fizetni, azok természetesen fizessék tovább a hitelt, ám akik a járvány miatt szorult helyzetbe kerültek, nekik jó megoldás a hitelmoratórium. Mindenképp jó, hogy van ez a lehetőség.”

Fotó: Ripost

Horváth Krisztina: „Sajnos ez a vírus elég negatívan hat mindenki életére. A családoknak a hitelmoratórium egy jó lehetőség, így az a pénz megmarad a háztartásoknak, a gyerekekre tudják fordítani.”

Fotó: Ripost

Mi a hitelmoratórium?

Idén március 19-től az adósoknak nem kell megfizetniük az addig felvett hiteleik esedékes törlesztőrészletét december 31-ig. A fizetési moratórium minden hitelfélére érvényes. A kormány a járvány második hulláma miatt úgy döntött, bizonyos esetekben meghosszabbítja a hitelmoratóriumot, egyelőre 2021. június 30-ig.

Kiket érint a hosszabbítás?

A gyermeket nevelő szülőket, a nyugdíjasokat, az álláskeresőket és a közfoglalkoztatásban dolgozókat. Azokra a vállalkozásokra is vonatkozik a lehetőség, amelyek bevétele 25 százalékkal csökkent.

Külön kérni kell vagy automatikus?

A moratórium magánszemélyeknél automatikusan meghosszabbodik, ehhez nem kell a bankba bemenni. Akkor kell nyilatkozni a pénzintézetnél, ha valaki nem szeretne élni vele, inkább tovább fizeti a részleteket.

A vállalkozások esetében viszont a törlesztés szüneteltetése érdekében kell felkeresni a hitelező pénzintézetet és igazolni a bevételcsökkenést.

Nő a törlesztőrészlet, ha vége a moratóriumnak?

Nem. A meghosszabbított szüneteltetési időszakot követően sem emelkedhet a törlesztés, de a bank felszámítja a szerződésben szereplő kamatokat, és a futamidő hosszabb lesz.

Mennyi embert érint a hosszabbítás?

A lakossági moratórium meghosszabbítása az eddigi résztvevők közel 47 százalékát érintheti. Tartozásuk 1730 milliárd forint, ami a moratóriumot jelenleg igénybe vevők teljes hitelállományának a fele.

A vállalatok közül körülbelül 10-12 ezer minősülhet sérülékenynek, ennyien vehetnek részt a programban.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?